Labour Aid – hét bevaldrankje voor energie tussen de weeën door

14 maart 2021 | Door Celine

Als er één ding is dat me is bijgebleven van mijn bevallingen dan is het wel dit Labor Aid drankje (en oké, het bevallen zelf) (en de baby). In het midden van de bevalling, tussen de weeën door, mijn partner heen en weer laten hollen tussen keuken en bevalbad, om mijn glas bij te vullen met Labour Aid. Rietje erin en slurpen maar. Ik had nogal de neiging verhit te raken tijdens het bevallen en dit gaf zó veel verlichting, verkoeling en energie om weer door te gaan. Hier het ‘geheime’ recept voor een energieke bevalling!

Energy drink

Soms duurt een bevalling lang – vooral als het je eerste is – en ben je in je kraambed,- of bad, een marathon aan het lopen. Vaak schiet eten erbij in. Omdat je misselijk bent en alles er gelijk weer uit komt. Of je hoofd er niet naar staat. Of je gewoonweg geen notie van tijd meer hebt.
Toch is het handig om gedurende het hele proces energie te blijven houden. Zodat je ook tegen het einde nog voldoende puf hebt om door te gaan. Die energie krijg je niet van lucht, maar vraagt om essentiële voedingsstoffen. Dadels waren mijn favoriet, maar houd je niks binnen of zit je al in de laatste fase van je bevalling, dan is energie drinken beter. En sneller. Dit drankje hielp mij enorm. Labor Aid heet het, en dat is precies wat het doet: je helpen om nog even door te kunnen. Je reserves aanvullen en hoppa, weer door. Een onmisbaar item voor iedere bevalling!

Hydratatie

Bevallen is topsport. En net zoals bij andere (veel minder intensieve) sporten, ga je zweten. Verbruik je energie, die daarna alsjeblieft dankjewel weer graag aangevuld mag worden. Omdat je baby er nog niet is. En er nog werk aan de winkel is, dus.
Door het zweten verlies je vocht, en essentiële zouten.
En van al dat puffen krijg je vaak een droge mond. Drinken is dan goddelijk. Zorg ervoor dat je drankje in een bidon, of een glas met een rietje, klaarstaat. Dat maakt het makkelijker om in elke houding te drinken. Geen doen om voor elke slok rechtop te gaan zitten als je net lekker bezig bent!
En mocht jij het vergeten, dan kun je altijd je partner inschakelen om je om de zoveel tijd een rietje onder de neus te duwen met het liefdevolle bevel een paar slokken te nemen.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Elektrolyten

Elektrolyten krijg je via je voeding binnen en zijn van groot belang bij veel processen in je lichaam. Ze helpen niet alleen bij de regulatie van vloeistoffen in je lichaam, maar ook van je hartritme, de geleiding van zenuwprikkels, de regulatie van de zuurgraad (ph) in je lichaam én… – en nu wordt het interessant voor ons bevallende vrouwen – bij de samentrekking van spieren. Dus óók van je baarmoeder. Kijk, nu heb ik je aandacht. Wanneer je veel zweet, beweegt, of veel water zonder mineralen drinkt, kun je veel van die elektrolyten kwijtraken. Het resultaat kan spierkramp zijn, hartkloppingen, slechte vochtbalans, duizeligheid, hoofdpijn…
Moderne sportdrankjes bevatten daarom altijd elektrolyten, maar helaas ook veel suiker, kleur,- en smaakstoffen en conserveringsmiddelen. Niet de beste optie voor een bevallende mama.
Gelukkig is er een alternatief. Puur kokoswater bevat veel elektrolyten en is prima om te drinken tijdens het bevallen, of tijdens het sporten. Voeg je een snuf Himalaya zout toe aan je water, dan voeg je ook mineralen en elektrolyten toe, waardoor je het beter op kunt nemen en de boel niet linea recta weer uit plast.

Labor Aid

Wil je iets meer dan alleen kokoswater? Dan kun je dit super simpele recept maken. Het blijft bovendien een dag of 7 goed in de koelkast, dus je kan het van tevoren klaarmaken. Ik begon er meestal mee wanneer ik de eerste weeën voelde opzetten.
Zorg er in de laatste weken voor je bevalling voor dat je alle ingrediënten in huis hebt en alles klaar staat, zodat je er op het moment suprême niet naar hoeft te lopen zoeken. Een printje van het recept erbij is makkelijk – ook als partnerlief het onverhoeds moet staan maken wanneer jij al in Lalaland bent. Niet alleen is dit drankje super hydraterend, het helpt ook als je tijdens de bevalling misselijk bent en geen haar op je hoofd aan eten moet denken.
Het is een variatie op het welbekende gember drankje, bedacht door Heng Ou, schrijfster van het boek The first forty days. En meer over die eerste magische 40 dagen lees je trouwens hier. Toen ik haar vroeg of ik haar recept mocht delen, was het enthousiaste antwoord: ‘natuurlijk, hoe meer vrouwen dit weten, hoe beter!’

Super foods voor bevallende mama’s

Naast de traditionele ingrediënten zoals gember, citroen, honing en zout, wordt er in dit drankje gebruik gemaakt van een paar ‘superfoods’ die een bevallende mama net dat beetje extra kunnen geven. Citroen en gember geven je een stoot antioxidanten. Appelazijn levert probiotica, wat helpt om je buik happy te houden. Door de toevoegingen van een Mineralen Concentraat krijg je veel sporenelementen én elektrolyten binnen, die de weeën ondersteunen en energie geven. En dan de klapper: Bach Rescue Remedy druppels. Zo’n flesje moet je eigenlijk sowieso standaard in je tas hebben, vooral als je tegen de bevalling op ziet. Het helpt lichaam en geest ontspannen en tot rust te komen in tijden van stress of angst. Ik weet nog dat ik voor mijn rij examen de halve dag aan die pipet had lopen lurken en zo zen als een monnik mijn rijbewijs in de wacht sleepte…

Labour Aid

Benodigdheden voor 1 liter Labour Aid:

  • 60 ml rauwe honing
  • 240 ml heet water
  • 720 ml koud water
  • 1 theelepel appelazijn
  • 120 ml versgeperst citroensap
  • 1 theelepel vers gembersap *
  • 1 à 2 theelepels Mineralen Concentraat
  • 3 druppels Bach Rescue Remedy
  • 1/4 theelepel himalaya zout

* rasp verse gember boven een klein zeefje en druk daarna in het zeefje al het sap eruit, tot je een theelepel vol hebt. Een beetje meer is niet erg!

Bereiding:

Los de honing op in het hete water. Giet dit in een grote, glazen literfles of kan en voeg het koude water toe, de appelazijn, citroensap, gembersap, Mineralen Concentraat en Rescue Remedy en zout. Roer heel goed door elkaar en bewaar met een deksel erop in de koelkast

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda