Waarom dadels eten je bevalling makkelijker maakt

11 maart 2021 | Door Celine

Zoetekauwen opgelet: het eten van dadels heeft écht effect op je bevalling. Die wordt er namelijk makkelijker door. Korter. Plezieriger. En het enige wat je ervoor hoeft te doen, is vanaf week 37 elke dag een stuk of 6 dadels soldaat te maken. Kan erger, toch?

Hier de feiten die je sweet tooth vrij spel gaan geven en je een droombevalling leveren.

Superfood

Nee, het is geen wishful thinking – er zijn tal van onderzoeken die het bevestigen: dadels zijn écht goed voor zwangere vrouwen. Het is een superfood dat naast gezond óók nog eens lekker is. In ieder geval stukken beter dan het vissige spirulina…! Maar ondanks het hoge snoepgehalte, niet minder geweldig. Nee, zo geweldig zelfs, dat er aparte studies gedaan zijn naar de voedingswaarde van dadels, waarin ze het ‘perfecte voedingsmiddel’ genoemd worden, vol essentiële voedingsstoffen en gezondheidsbevorderende elementen. En puur natuur, dat ook nog.

Dadels bevatten veel energie die direct opgenomen en gebruikt kan worden – instant energie boost dus! Ze bevatten veel mineralen zoals calcium, koper, selenium, ijzer, magnesium, potassium, zink… Maar ook vitamines waaronder foliumzuur, vitamine C, Vitamine B1 en B2 en vitamine A en wel zo’n 6,4 tot 11,5% per dadel aan vezels – afhankelijk van het soort. (*1)

De ontsluitingsfase duurt bij de moeders die dadels eten bijna 7 uur korter!

Het effect op de bevalling

Tijdens een studie door de Jordan University of Science and Technology kregen 69 vrouwen de laatste 4 weken voor hun uitgerekende datum iedere dag zes dadels te eten. De controle groep van 45 vrouwen kregen die niet. Gekeken werd naar het verschil. En verschil was er! De conclusie van het onderzoek was dat “het eten van dadels in de laatste vier weken voor de bevalling ervoor zorgt dat er minder kans is om ingeleid te worden en dat het een prettigere bevalling stimuleert”.

En daarnaast kwamen er nog meer vrolijke feiten uit het onderzoek:

  • De ontsluitingsfase duurde bij de moeders die dadels kregen gemiddeld 510 vs 910 minuten bij de dadelvrijje dames. Uhm, dat is bijna 7 (!!) uur korter – wie tekent daar niet voor?,
  • De dadelvrouwen hadden beduidend meer ontsluiting wanneer ze in het ziekenhuis aankwamen (3.52 cm tegenover 2.02 cm)
  • Bij 96% van de dadeletende moeders kwam de bevalling spontaan op gang. Bij de controlegroep was dat bij 7 %
  • Het gebruik van de synthetische vorm van oxytocine – om de weeën op te wekken of te versterken – was veel lager. Bij 28% van de vrouwen die dadels had gekregen werd het gebruikt vs bij 47% van de niet dadeletende vrouwen.
  • Vrouwen hadden minder bloedverlies wanneer ze dadels aten

Een ander onderzoek (*3) in het Omolbanin Hospital in Iran, verdeelde 210 zwangere vrouwen in twee gelijke groepen. De ene helft kreeg dadels vanaf week 37-38 en de andere helft niet. Verder kregen ze dezelfde zorg. Uit het onderzoek kwamen de volgende resultaten:

  • Hogere Bishop score voor de bevalling – dus meer kans dat de bevalling vanzelf op gang komt óf een inleiding succesvol zal zijn
  • 43% minder keizersnedes
  • 51% minder gebruik van vacuümpomp of andere ingrepen
  • De ontsluitingsfase duurde beduidend korter

Ook hun conclusie was dat dadels zeer effectief en perfect voedsel voor zwangere vrouwen zijn. De ontsluiting duurde duidelijk minder lang.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Bevalling opwekken

Het blijkt dat dadels een oxytocine achtige werking hebben. Oxytocine is het zogenaamde knuffelhormoon, dat ervoor zorgt dat de bevalling gaat starten. En niet alleen dadels genereren een oxytonice effect. Ook knuffelen, zoenen, je tepels stimuleren… doen dat. Zijn je lijf en je baby klaar om te bevallen, dan kunnen dadels net dat extra duwtje in de rug geven en oxytocine opkrikken.

Maar hoe zit dat dan als je nog helemaal niet moet bevallen? Moet je dan de rest van je zwangerschap van de dadels afblijven? Gelukkig niet. Ondanks dat ze een oxytocine-achtige werking hebben en de weeën kunnen versterken wanneer die eenmaal begonnen zijn, kunnen ze niet zomaar je bevalling opwekken. Stel je voor zeg! Oxytocine wordt in balans gehouden door progesteron, het hormoon dat een zwangerschap gaande houdt. Pas wanneer progesteron in je lichaam daalt – en dat is wanneer je bevalling gaat beginnen – kan oxytocine zijn werk gaan doen. Je kunt dus met een gerust hart dadels eten tijdens je zwangerschap.  

Heb je een wiebelige bloedsuiker? Dan is het wel handig om in het begin van je zwangerschap voorzichtig te zijn. Ze bevatten namelijk wel veel suiker en kunnen je bloedsuiker nogal laten stijgen. Of combineer ze met noten, bijvoorbeeld in een smoothie, zodat de suikers langzamer opgenomen worden. Vanaf 37 weken kun je dan voor de zes dadels per dag gaan om maximaal effect te garanderen.

Tijdens de bevalling

Ik was nooit zo van de vluchtkoffertjes. Sterker nog: bij geen van mijn drie kinderen heb ik er ooit een gemaakt. Wat ik wel deed? Een mand vullen met alle dingen die ik thuis nodig dacht te hebben. En dat waren dus, naast hydrofieldoeken, warme dekentjes, navelveters of een cordklem – daar lees je hier trouwens meer over! – vooral Labour Aid Limonade, kokoswater en… dadels. Altijd een doosje dadels! Niet dat ik er altijd daadwerkelijk van at tijdens de bevalling (de laatste spruit was er zo snel dat ik daar niet eens de tijd voor had) maar het idee dat ik iets bij de hand had wat me instant energie kon geven, was geruststellend. Heb je een energie dip, dan is niet veel beter dan een (paar) dadels eten.

“Dadels zijn perfect postpartum momfood”

Postpartum

Ook postpartum zijn dadels perfect momfood. Ze geven je direct energie – en die heb je nu met je minibaby, je borstvoedingskunsten en je slapeloze nachten wel nodig. Maar daarnaast wees onderzoek ook uit dat het eten van dadels de productie van de borstvoeding ondersteunt. Voor het onderzoek werd een groep vrouwen in drieën verdeeld. Eén groep kreeg dagelijks wat dadels te eten, de andere dronk fenegriek thee, waarvan bewezen is dat het de melkproductie stimuleert, en de derde groep deed niks. De dadels bleken hetzelfde positieve effect te hebben op de melkproductie als de fenegriek thee. (*2)

Hoeveel dadels heb je nodig?

Uit de onderzoeken kwam een werkzame dadeldosis van 70-75 gram per dag, vanaf 37 weken zwangerschap. Nou heb je natuurlijk wel een verschil in dadels. Tijdens de onderzoeken werden vaak Neglet Nour dadels gebruikt – ik vond die tijdens mijn laatste zwangerschap bij de toko. Deze zijn kleiner en droger dan de bekende medjoul dadels. Gebruik je medjoul dadels, dan heb je (sorry!) genoeg aan 3 dadels per dag.

Natuurlijk hoef je ze niet zo uit het vuistje te eten. Sommige mensen schijnen de smaak van dadels niet lekker te vinden – nee, dat snap ik ook niet, maar hé, dat komt dus voor. Lus jij ze niet, dan kun je ze verwerken in bijvoorbeeld smoothies, door de havermout doen, er zelfgemaakte notenmelk mee zoeten of ze vullen met iets lekkers. De traditionele dadels gevuld met roomkaas maakte mijn oma vroeger al! Maar een noot, wat notenpasta of wanneer je heel decadent wilt doen een stukje pure chocolade zijn ook prima. Een Ayurvedische tip is om de pit uit de dadel te verwijderen en een stuk Ghee (geklaarde boter) ter grootte van de pit erin te stoppen. Een ander Ayurvedisch gebruik is om de dadels te weken in Ghee en kruiden (*4). Méga voedzaam en energierijk. Helpt om die zwangerschaps vermoeidheid de baas te kunnen en meer energie te krijgen. Je neemt er één in de ochtend – je andere dadels kun je verwerken in je pap, of in een smoothie. Het recept voor een super lekkere dadel smoothie vind je hier

Dadels geweekt in Ghee – energietonic voor zwangere vrouwen

Let op: dit recept moet je twee weken laten staan voordat je ervan kunt eten, even geduld dus!

Benodigdheden:

  • Tien dadels
  • Eén pot ghee. Het traditionele recept vraagt om bijna 1 liter ghee, maar persoonlijk vind ik een halve liter ook prima werken.
  • Een theelepel gemberpoeder
  • 1/8 theelepel kardemompoeder
  • Een schone pot, groter dan de pot waar je ghee in zit

Smelt de ghee au-bain-marie. Roer er de gember,- en kardemompoeder doorheen. Ontpit de dadels en stop ze in de ghee. Doe het deksel erop en laat de boel twee weken staan. Eet elke ochtend één dadel! De ghee die overblijft kun je nog prima gebruiken om mee te bakken.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Bronnen:
(*1) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12850886/
(*2) El Sakka, A., Salama, M., and Salama, K (2014) The Effect of Fenugreek Herbal Tea and Palm Dates on Breast Milk Production and Infant Weight. Journal of Pediatric Sciences, vol 6. DOI: 10.17334/jps.30658
(*3) http://jmrh.mums.ac.ir/article_2772.html
(*4) Yoga Mama Yoga Baby – Margo Shapiro Bachman