Zwangerschap & IJzer deel II: Brandnetel Risotto met Edamame en Fetakaas

14 maart 2021 | Door Celine

(klink hier voor deel 1 en deel 3 )

IJzerrijk eten hoeft niet saai te zijn. Je kunt met je bolle buik best heel chic zitten dineren terwijl je ongemerkt je ijzer oppompt. Neem deze risotto. Ten eerste: iedereen vindt hem lekker. Ten tweede: niemand hoeft te weten dat er brandnetels inzitten. Wat?! Ja, brandnetels dus. Omdat we het in dit blog al hadden over hoe geweldig die zijn. Voor je ijzer, voor je haar, je nagels, je alles. Vol met Vitamine A, C, D, K, calcium, fosfor, ijzer, zwavel…
Kook je de brandnetels door je risotto heen, dan krijg je meer een spinazie-achtige smaak en vergeet je op slag het prikkerig groene onkruid uit je tuin. Beloofd!

Risotto maar dan anders

Deze Risotto is voedzamer dan de bekende Italiaanse variant. Omdat we nutriënten willen stouwen in plaats van loze calorieën, toch? Dus, gemaakt met bruine rijst en de koning der oer-Hollandse vrouwenkruiden: brandnetel! Edelgist geeft het gerecht een heerlijk kaasachtige smaak en voorziet in een lading B vitamines, waaronder ook foliumzuur.

Ondanks dat groen geen favoriete kleur meer is wat mijn kinderen betreft, gaat deze risotto er meestal prima in. Helden-eten is het: wie durft er brandnetels te eten?? En met wat extra geitenfeta eet zelfs onze pietjeprecies-dochter het met smaak weg.

Bruine rijst risotto met brandnetel, edamame en fetakaas

Benodigdheden voor 4 personen

  • ¼ theelepel mosterdzaad
  • ¼ theelepel korianderzaad
  • 1 rode ui
  • 200 gram bruine basmati rijstmeel
  • 13 gram brandnetelblaadjes, gedroogd
  • 300 ml groentebouillon
  • 300 ml havermelk
  • 150 gram edamame, sojaboontjes (of doperwten)
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • het sap van ½ citroen
  • een stuk biologische (geiten)feta
  • zout en peper naar smaak
  • een handje zonnebloempitjes

Bereiding:

Week de basmati rijst eventueel de nacht tevoren in ruim water. Dit verhoogt de verteerbaarheid en verkort de kooktijd.
Verhit een beetje kokosolie in een pan met een dikke bodem. Doe ¼ theelepel mosterdzaad en ¼ theelepel korianderzaad in de pan en bak een paar minuutjes, tot ze heerlijk gaan ruiken. Snijd de rode ui in kleine stukjes en voeg die toe aan de specerijen. Bak de ui tot hij glazig is.

Voeg 200 gram bruine basmati rijst toe en bak die even mee met het uimengsel. Voeg 300 ml groentebouillon, 300 ml havermelk en 13 gram gedroogde brandnetelblaadjes toe. Roer door elkaar heen en kook gedurende ongeveer 20-30 minuten, langer als je de rijst niet geweekt hebt. Roer af en toe.
De risotto is klaar als de rijst gaar is en het vocht opgenomen is.

Roer er twee eetlepels edelgist en het sap van ½ citroen doorheen, plus zout en peper naar smaak. Voeg de sojaboontjes of doperwten toe en laat ze even goed doorwarmen in de risotto.

Rooster een handje zonnebloempitten in een droge koekenpan. Serveer de risotto met in stukjes gebrokkelde feta en wat geroosterde zonnebloempitjes.