Zwangerschap & IJzer deel 1: Brandnetel + Framboosblad aftreksels

14 maart 2021 | Door Celine

(klink hier voor deel 2 en deel 3 )

Er is veel voor te zeggen om je ijzergehalte op pijl te houden tijdens (en na!) de zwangerschap. Niet alleen heb je zélf voldoende ijzer nodig om al dat extra bloed aan te maken, ook de groeiende foetus heeft behoefte aan ijzer om zich optimaal te ontwikkelen. Hoe dat precies zit lees je hier! IJzertabletten werken vaak verstoppend – en menig zwangere vrouw kan al moeilijk naar de wc, waar of niet? Gelukkig zijn er tal van natuurlijke opties om je ijzer een boost te geven. Brandnetels bijvoorbeeld. Of framboosblad. Read on voor het makkelijkste homemade “ijzerdrankje” dat je thuis kunt maken. En dagelijks kunt drinken.

Aftreksels

Dat je af en toe een theetje drinkt, met zo’n mooi ‘zwangerschapsthee’ label erop, staat buiten kijf. Hoort erbij. Bovendien heb je waarschijnlijk meer dorst, door al dat extra bloed dat je aan zit te maken. Maar dat je die theetjes ook naar een hoger plan kunt tillen, en de kracht van doodgewone, Hollandse planten in kunt zetten om je lichaam van een enorme stoot voedingsstoffen te voorzien, is geen mainstream informatie. Foei! Dat zou het wel moeten zijn. Power to the people, gezondheid in eigen hand. Enzo.
Afijn, vandaar dit blog. Zodat straks íe-de-reen het weet: aftreksels van kruiden zijn vele malen sterker en effectiever dan thee. En bovendien hartstikke simpel te maken. Het moet even in je systeem raken, maar als je aan het ritueel gewend bent, wordt ’s avonds even je kruiden klaarzetten net zo logisch als tandenpoetsen. En garandeer je een doorlopende stroom van cruciale voedingsstoffen voor jou en je baby. Zélf als je misselijk bent en verder weinig gezonds binnen krijgt. Een kop thee lukt in de meeste gevallen nog wel.

Thee of aftreksel?

Een aftreksel is vele malen sterker dan een theetje. In een theezakje zit maar een kleine hoeveelheid kruiden. Bovendien laten de meeste mensen het zakje niet lang genoeg in de thee hangen om alle voordelen van de kruiden te pakken.
Als je een aftreksel maakt, gebruik je op het eerste gezicht een belachelijk grote hoeveelheid kruiden. Meestal zo’n 30 gram, of een handvol, op een liter water. En dit laat je dan zo’n 4 tot 8 uur trekken. Ik maak het meestal voordat ik naar bed ga en drink het de volgende dag. Doordat het zo lang trekt, hebben de kruiden alle tijd om hun vitamines en mineralen af te geven. En kun jij die vloeibare multi makkelijk naar binnen gieten.

Krachtpatsers tijdens de zwangerschap

Niet alle kruiden kun je zomaar gebruiken als je zwanger bent. Er zijn er echter een paar die niet alleen hartstikke veilig, maar ook nog eens super heilzaam en opbouwend zijn voor mama’s in spé.
Het leuke is dat ze gewoon hier in Nederland groeien. Als je zin en tijd hebt om je innerlijke kruidenvrouw te channelen, kun je er met bolle buik en al op uit trekken – rieten mand nonchalant om je arm – en ze zelf verzamelen. Droog je de hele handel, dan kun je er de rest van het jaar van genieten. Of in ieder geval de eerstkomende maanden!
De gedeelde eerste plaats voor zwangerschapskruiden gaat naar brandnetel en framboosblad. En die gaan we in dit blog bespreken.

Brandnetel

Voor velen van ons is brandnetel een onkruid dat de tuin onveilig maakt voor blote dreumes-beentjes, maar stiekem is het óók een superfood van eigen bodem. Niks geen exotisch poeder nodig, deze chlorofyl bom groeit gewoon naast de deur. Het is een van de meest voedzame tonicums en bijna alle denkbare vitamines en mineralen zitten erin. Niet in de laatste plaats een behoorlijke hoeveelheid vitamine K, wat het een perfect drankje maakt voor de laatste maanden van de zwangerschap, wanneer het handig is om je vitamine K levels te verhogen. Vitamine K helpt onder anderen bij de bloedstolling en als jouw waardes lekker hoog zijn, geef je je baby via de borstvoeding meer vitamine K mee – wat de suppletie ervan ter discussie stelt. Meer over vitamine K en D suppleren bij je baby lees je hier.

Brandnetel is erg voedzaam voor zowel de moeder als de groeiende foetus. Het draagt bij aan een optimaal vruchtbaar lijf, zowel voor mannen als voor vrouwen. De grote hoeveelheid calcium ondersteunt het behoud van moeders sterke botten – en de opbouw van sterke botten voor die kleine kruimel in je buik. Bovendien bevat het ook super veel ijzer. Door dagelijks brandnetel in je voeding te verwerken, zei het door aftreksels te maken, of door ze letterlijk te eten, ondersteun je een gezond ijzergehalte en voldoende energie voor tijdens en na de bevalling.
Brandnetels zijn super sterke planten. Het is niet voor niks dat het een van de eerste planten zijn die na de winterkou hun kop boven de grond steken en ons een mega dosis vitaminen komt brengen, precies op het moment dat we het die hardst nodig hebben!

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Framboosblad

Al eeuwen gebruikt als geweldig zwangerschaps-tonicum. Niet alleen de lekkere zoete vruchtjes van de framboosstruik zijn goed voor zwangere vrouwen, ook de bladeren zijn hartstikke heilzaam, zei het minder lekker. Een thee ervan heeft echter een verrassend prettige smaak.
Framboosblad helpt de spieren in het bekken en de baarmoeder te versterken, zodat ze in optimale conditie zijn voor als het grote werk begint. Framboosblad werkt geen weeën in de hand en kan veilig gedronken worden tijdens de hele zwangerschap.
Sommige herboristen beweren dat het beter vermeden kan worden in het begin van de zwangerschap. Daarover zijn de meningen verdeeld. Je zou kunnen kiezen om het pas vanaf het tweede trimester te gaan drinken. Ik heb het tijdens al mijn zwangerschappen van begin af aan gedronken en er veel baat bij gehad. Maar zoals bij alles: voel wat voor jou het beste is. En handel daarnaar!

Framboosblad bevat veel vitamine C en E, makkelijk opneembaar calcium en ijzer. Dat laatste is mooi meegenomen, want veel vrouwen neigen naar een laag ijzergehalte. En met het bloedverlies tijdens en na de bevalling in het vooruitzicht, is het geen overbodige luxe om dat ijzer wat op te krikken.
Ook framboosblad ondersteunt, net als brandnetel, de vruchtbaarheid van mannen en vrouwen. Dus ook als voorbereiding op een zwangerschap is het een uitstekende keus.

Susun Weed, een geweldige herborist, vertelt in haar boek ‘Wise Women Herbals for the Childbearing Years’ dat framboosblad helpt om de baarmoeder in vorm te houden en daardoor ondersteunend kan zijn om miskramen te voorkomen.
Veel vrouwen hebben er baat bij om framboosbladthee te drinken tijdens het eerste trimester, wanneer velen geplaagd worden door misselijkheid.
Ook tijdens de bevalling is het ideaal om aftreksels van framboosblad te drinken. Het helpt de baarmoeder beter te functioneren en zo makkelijker ‘los te laten’. Ook kan het pijn verminderen, wat altijd mooi meegenomen is!

Tip: maak voor je uitgerekende datum een super sterk aftreksel van framboosblad. Vries dit in in ijsklontjes vormpjes. Lekker om tijdens de bevalling op te sabbelen – én geeft je baarmoeder gelijk ondersteuning om haar werk optimaal te doen.

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Brandnetel en Framboosblad Aftreksels

Je kunt ervoor kiezen om een aftreksel te maken van alleen brandnetel óf framboosblad, of een gemengd aftreksel te maken. Het is ook prima om om de week te switchen. Ik zelf vind de combi lekker.

Benodigdheden:

  • 1 grote glazen pot met deksel, waar in een liter in past
  • 30 gram gedroogde brandnetels of framboosblad, of van allebei 15 gram
  • Iets minder dan 1 liter kokend water

Doe 30 gram gedroogde kruiden in een schone glazen pot.
Giet hier ongeveer een liter water op, of tot de pot helemaal tot de rand gevuld is.
Roer even door met een lepel, vaak komt er dan meer ruimte om wat water toe te voegen. Sluit de pot af met een deksel en laat het mengsel 4 tot 8 uur trekken. Langer kan ook, bijvoorbeeld een hele nacht.
Zeef daarna de kruiden eruit, giet het aftreksel in een schone glazen fles en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Verwarm het aftreksel een beetje voordat je het drinkt.
Vind je hem te sterk om zo te drinken, verdun het dan met wat water.
Of voeg wat plantaardige melk en honing toe voor een Engelse twist. Lekker!