10 Holistische tips bij Zwangerschapsmisselijkheid

13 maart 2021 | Door Celine

Ze lijken voor veel vrouwen onlosmakelijk met elkaar verbonden: zwangerschap en misselijkheid. Helaas. Waar je eerst nog juichend over je roze wolk stuiterde, wordt je er rond een weekje of acht hardhandig af gebonjourd. Want allejezus, die misselijkheid!
Noemen ze het nog goedbedoeld ochtendmisselijkheid, voor sommige vrouwen is het meer de-hele-dag-door-misselijkheid. En als je even mazzel hebt ook nog ’s nachts.
Is er dan helemaal niks aan te doen?!
Tja. Heus wel. Maar het is ook niet helemaal voor niks, die misselijkheid – en ik snap dat je me nu liefst een draai om de oren wilt geven maar hold on: er zit echt, beloofd, een kern van waarheid in.

Tijdens mijn derde zwangerschap werd ik weer even met mijn neus op de misselijkheidsfeiten gedrukt. Man man, dat had ik mooi even weten te verdringen van de voorgaande twee zwangerschappen. Want dat is gelijk ook wel weer het leuke: is straks die misselijkheid weg (en dat gaat ie, geloof me) dan ben je al snel de hele malaise vergeten en kun je je vol overgave storten op je zwangerschapscravings.

Aanpassen en wennen

In de Ayurveda wordt misselijkheid gezien als een logisch gevolg van een moeder die zich moet aanpassen aan (de ziel van) haar kindje. Of je daar nou in gelooft of niet, op zich is het geen raar idee: je hebt opeens gedeeltelijk hartstikke lichaamsvreemd ‘materiaal’ in je baarmoeder. De boel is zich elke seconde razendsnel aan het ontwikkelen. En het kindje in wording neemt ook nog zijn of haar hele blauwdruk en zieleleven mee. Het kan dus best even duren voor moeder en kind op elkaar afgestemd zijn en de komende maanden als een symbiotisch geheel samen kunnen werken.
Dat proces kan ook nog eens per zwangerschap verschillen. Ben je de ene keer kotsmisselijk, heb je er de volgende keer amper last van. Soms heb je al een heel duidelijk gevoel van hoe je kindje is – of gaat worden. En tja, de ene keer voegt dat makkelijker met jouw eigen blauwdruk en persoonlijkheid dan de andere keer. Niks beter of slechter, gewoon even anders puzzelen.

Je kind bepaalt

Er wordt wel gezegd dat je kind bepaalt wat je wel of niet moet eten tijdens je zwangerschap. Best logische eigenlijk. Veel vrouwen worden al misselijk bij de gedachte aan vette, zware maaltijden, of kunnen de geur van gebakken vlees totaal niet meer verdragen. Ook bittere en groene (blad)groenten gaan vaak overboord tijdens die eerste maanden. Zélfs wanneer je je heilig voorgenomen had om elke ochtend groene smoothies vol spinazie te drinken. Pech voor de healthfreak, je lichaam stelt hier nu even de voorwaarden. En daar horen groene smoothies niet bij. Dus.

En weet je wat? Om veel van die voedingsmiddelen te kunnen verteren is de kracht van de lever nodig. De lever van je kindje is in zo’n vroeg stadium nog volop in ontwikkeling en niet in staat om zwaar geschut af te breken. Dus krijg jij er kotsneigingen van – waardoor je het wel laat staan. Handig geregeld toch?

Trek je het wat spiritueler, dan kun je zeggen dat jouw kind zijn of haar behoeftes aan jou doorgeeft. In de Ayurveda worden de cravings van zwangere vrouwen daarom zéér serieus genomen. Houd je strikt vast aan wat jij denkt dat goed is, of eet je beslist alleen ultra gezond om die extra kilo’s te vermijden, terwijl je snákt naar een bak patat, dan kan het zijn dat het kind (emotionele) tekorten oploopt, of later in moet halen wat het gemist heeft. In bepaalde gevallen word echt gezien dat zo’n kind dan onstilbare honger blijft houden naar ‘ongezond’ eten. Stof tot nadenken, niet?

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Rust, reinheid…

Ik merkte een enorm verschil tussen de eerste, tweede en derde zwangerschap. De misselijkheid was de derde keer erger en het aanpassen duurde langer. Simpelweg omdat er minder tijd was om al buikaaiend over het strand te lopen het rustig aan te doen. Want hoe misselijker je bent, hoe meer je gedwongen wordt tot rust. Nou is dat voor sommigen van ons nogal een vies woord, rust. In dat geval is er misschien iets meer dwang – aka misselijkheid – nodig om aan die rust toe te geven. Vergeet niet dat je tussen alle bedrijven door een heel mens aan het bouwen bent. Niet heel erg vreemd dat je dan moe bent! En rust moet nemen! Trouwens ook slim om je op de rust die ná de bevalling komt voor te bereiden, zoals je in dit blog leest.
Heb je nog meer kleine druktemakers in huis, dan is die rust een nog grotere opgave. Bij mijn derde zwangerschap was het alsof mijn lichaam riep: ‘hé, gaan we weer zwanger zitten zijn, die ken ik!’ En hopsa, binnen no time kwamen alle zwangerschapskwaaltjes weer boven water, veel eerder dan bij vorige zwangerschappen. En guess what, die gedwongen rust had ik nodig. Hard nodig!

Misselijkheid en voeding

Als je zo misselijk bent dat je alleen maar zo heel af en toe iets (heel ongezonds) kunt eten, kun je je druk gaan maken of je wel genoeg voedingsstoffen binnen krijgt. Begrijpelijk, maar: niet doen. Die extra stress maakt het alleen maar erger. Zelfs al eet je die hele eerste maanden alleen maar geroosterd brood, so be it. En om je gerust te stellen: het is veel belangrijker wat je in de drie maanden vóór je zwanger werd gegeten hebt. Daar wordt je kind nu namelijk van gemaakt. Ben je toen lekker gezond bezig geweest, dan kun je die paar broodweken heus wel incasseren. Echt, relax!
Neem je een goede zwangerschapsmulti en een DHA supplement, dan heb je je basis behoeftes in ieder geval gedekt. Elke hap groenten die je binnen kunt houden is mooi meegenomen, en de stress rondom tekorten kun je dan in ieder geval loslaten.

Célines tips bij ochtend (of hele dag door) misselijkheid

Gember. Ik knapte erg op van mijn ochtenddrankje. Normaal drink ik sowieso altijd warm water met citroen zodra ik wakker wordt, maar nu voegde ik er ook een theelepel vers gembersap aan toe – en verminderde de citroen. Dat hielp eventjes…
Gember kan sowieso een goede zijn: gembersnoepjes, stukjes verse gember, gemberthee… Het is even zoeken: voor de een werkt het als een trein, terwijl het voor de ander niks doet. Uitproberen dus!

Cräckers. Ik had de neiging om na mijn citroenwater van alles te gaan doen en soms pas twee uur later te ontbijten. Niet goed, vond babylief. Nou ben ik niet zo van de cräckers en dat soort dingen, maar moest ik wel iets droogs en zoets hebben. De oplossing stond gewoon bij Albert Heijn. Glutenvrije haver cräckertjes. Schattige rondjes, verpakt per vier -tja, qua duurzaamheid wel iets minder maar hé, als het de misselijkheid om zeep hielp had ik er vrijwel alles voor over. Dus havercräckertjes. Met suikervrije citrusjam. Normaal gesproken vind ik dat vrij smerig. Bittere sinaasappel jam, dat soort dingen. Maar nu werd ik al blij als ik ’s ochtends wakker werd met het vooruitzicht van mijn ’taartjes’. Het droge van de cräckers helpt de maag rustig te worden, terwijl het super frisse van de jam je stemming wat in de goede richting manouvreert!

Regelmaat. Ja, dat bleek wel weer, want een maaltijd overslaan was géén optie. En zoals je overal kunt lezen, is de hele dag door grazen dus helemaal niet zo’n slecht idee die eerste weken. Dag intermitted fasting, mealspacing of andere praktijken. Ik moest ETEN hebben. Vaak!
Zorgen dat je iets eet vóór dat je echt heel misselijk wordt, helpt echt. Zelfs als je al misselijk bent kan het helpen om toch iets kleins te eten. Het kan soms net je maag tot rust brengen.

Framboosbladthee. Een sterk aftreksel van framboosblad schijnt veel vrouwen te helpen om de misselijkheid dragelijker te maken. Bovendien voorziet het in een heleboel vitaminen en mineralen waaronder goed opneembaar calcium en ijzer. In dit blog kun je daar meer over lezen.

Frisse voeding. Het is niet perse aan te raden om tijdens de zwangerschap heel veel rauwe voeding te eten, omdat dat het luchtelement (Vata) nogal verhoogd, en je juist meer wil aarden in plaats van zweven. En omdat rauwe voeding erg verkoelend en in veel gevallen vrij zwaar te verteren is. Maar. Toen ik zo misselijk was, kon vers fruit een uitkomst zijn. De frisheid van sinaasappels, of versgeperste jus, was heerlijk. Blijf naar je lichaam luisteren, juist in deze maanden geeft het je hele duidelijke tekens wat voor jou wel of niet goed is. Zo had ik soms zo’n sterke drang naar verse sinaasappelsap, dat ik mijn uitstapjes met de kinderen plande rondom restaurantjes of strandtenten die dat serveerde. En als het op was, voelde ik letterlijk paniek opkomen, want ik móest sinaasappelsap hebben. Geen discussie mogelijk!

Lichaamswijsheid. Wordt je onpasselijk bij het idee van je gezonde slaatje met linzen? Niet doen dan. En snak je meer naar comfortfood, heb je veel meer behoefte aan koolhydraten dan anders? Geef het je lijf! De basis waarop je kindje gebouwd gaat worden, ligt in de maanden voorafgaand aan je zwangerschap. Als je nu erg misselijk bent, en alleen maar trek hebt in sinaasappels en geroosterd brood met avocado, so be it. Als de misselijkheid straks weer voorbij is, en dat gaat echt gebeuren, kun je weer naar hartenlust staan kokkerellen.

Vitamine B6. soms kan ochtendmisselijkheid ook veroorzaakt worden door een tekort aan vitamine B6. Is het echt onhoudbaar, dan kun je dit eventueel bij suppleren, maar je kunt hier ook teveel van binnen te krijgen. Meestal zit er in je zwangerschapsmulti al genoeg en is het slimmer om eerst eens te gaan kijken of je meer vitamine B6 rijke voedingsmiddelen kunt gaan eten. Het grappige is dat ik daar zelf automatisch al naar snakte. Zo at ik eigenlijk haast nooit kaas, maar toen ik zo’n week of 10 zwanger was vond ik mijzelf terug op de fiets, knagend op een blok geitenfeta. Recht uit de verpakking. Geen tijd om eerst thuis te komen. En wat bleek? Feta is een rijke bron van vitamine B6! Evenals de bananen die ik opeens super lekker vond. Zo wijs, dat lijf!

Vitamine B6 vind je onder anderen in:

  • Lever
  • Walnoten
  • Feta
  • Rijst
  • Pistachenoten
  • Hazelnoten
  • Bananen
  • Cashewnoten
  • Spruitjes
  • Eierdooiers
  • Prei
  • Rund
  • Makreel
  • Ansjovis

Frisse lucht. die lijkt misschien nogal voor de hand te liggen, maar wordt vaak vergeten. Op de bank kruipen met een dekentje lijkt aantrekkelijker, maar je neus buiten de deur steken en diep inademen helpt echt! Soms deed ik het slaapkamer raam helemaal open, stak ’s ochtends als eerste mijn hoofd naar buiten en dronk als een malloot de frisse ochtendlucht naar binnen.

Rust. de moeilijkste van allemaal, althans, voor velen van ons. Maar die misselijkheid is er niet voor niets. En remt je niet voor niets af. In wat je eet, maar ook in wat je allemaal onderneemt. Die eerste weken zijn cruciaal, je bouwt namelijk het hele fundament van je kind. Alles wordt aangelegd in die eerste misselijke weken. Daarna is het vooral afmaken, en groeien. Niet gek dus dat je moe bent. En vaak helpt rust ook om beter met je misselijkheid te dealen. Langzamer, bewuster bewegen, dieper ademhalen, en je afspraken indammen. Natuurlijk is dat niet altijd helemaal mogelijk, en als je meer kinderen hebt kun je ze ook moeilijk op even op standby zetten, maar alle beetjes helpen. Elk rustmoment is mooi meegenomen.

Shitali Pranayama een ademhalingsoefening uit de yoga die mij veel verlichting bracht. Hij werkt verkoelend, mild reinigend en is super fijn om ’s ochtends vroeg te doen, idealiter na een korte wandeling waarbij je bovengenoemde frisse lucht diep inademt. Maar ook gewoon, zo, tussen de bedrijven door, is hij heel fijn.
Deze ademhalingsoefening is ook perfect als het buiten heet is en je merkt dat je zelf oververhit raakt. Ook emotioneel. Hij helpt namelijk niet alleen je lichaam te verkoelen, maar ook je emoties.

Zit in een gemakkelijke houding, in kleermakerszit, of op een stoel.
Steek je tong uit en maak er, als je dat kunt, een gootje van.
Adem nu in door dat gootje, alsof je de lucht door een rietje heen naar binnen zuigt.
Doe dit heel langzaam en bewust. Voel hoe de koude lucht naar binnen gaat en je systeem verkoelt.
Sluit dan je mond en adem langzaam uit door je neus.
Adem weer in door het ‘rietje’ en uit door je neus.
Herhaal dit gedurende ongeveer vijf minuten, of zolang als je prettig vindt.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram