Zwarte Bonen Brownies met choco frosting

7 april 2021 | Door Celine

Zwarte bonen zijn super gezond. Ze zitten vol anti-oxidanten, houden je bloedsuikerspiegel in balans, bevatten veel vezels en eiwitten, ijzer, magnesium en B-vitamines. Eentje om erin te krijgen (en te houden!) dus. Voor mij geen probleem. Denk Mexicaanse taco’s, zwarte bonen spread… maar ze in mijn kinderen krijgen, das een ander verhaal. Geen grote fans, zacht uitgedrukt. Wat doe je dan, als mama-foodie? Juist ja, je verstopt ze. In taart. Want dat gaat er altijd in!

Zwarte BONEN?

Klinkt niet echt lekker, nee. Brownies met bonen. Maar dat zijn ze wel! Ik serveerde ze laatst op een verjaardag, versierd met aardbeien. Ging erin als warme broodjes, zélfs toen ik het geheime ingrediënt verklapte. De frosting doet het hem, die maakt de boel heerlijk smeuïg en zoet. De kunst is om de brownies vooral niet te lang te bakken, dan kunnen ze namelijk droog worden. En dat kleffige is juist zo lekker. Niet té, maar net voldoende om dat mond-vol-chocolade-gevoel te geven. Maar dan gezond!

To vegan or not to vegan

Kijk, je hebt twee keuzes: óf je maakt deze brownies met eieren, óf je laat de eieren achterwege en gebruik aquafaba voor een vegan variant. Aquafaba?
Klinkt als hokuspokus, en dat is het eigenlijk ook. Want wist jij dat het vocht uit een potje kikkererwten de perfecte ei-vervanger is? Dat je het op kunt kloppen tot een schuimende ‘eiwit’ substantie? Of er zelfs meringues mee kunt bakken? En wees gerust, de kikkererwt smaak verdwijnt vanzelf wanneer je ermee bakt!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Frosting

Met de frosting kun je in principe lekker los gaan. Ik heb hier gekozen voor een simpele variant van gesmolten chocolade en het vaste gedeelte uit een potje kokosmelk. Omdat dat bij de kinderen ALTIJD in de smaak valt. En het easy peasy is – wat hoog op de prioriteiten lijst staat wanneer je bakt met een vier helpende handjes en een baby op je heup. Meer tijd over? Wat dacht je van een scheutje espresso en wat amandelaroma door de frosting? Of wat geraspte sinaasappelschil en een scheutje sinaasappelbloesemwater? Ga je er helemaal voor, dan kun je eerst ook je eigen chocolade maken van cacaoboter, rauwe cacao poeder en kokosbloesemsuiker. Maar daar zal menig moeder vriendelijk voor bedanken 😉

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Zwarte bonen brownies met choco frosting

Benodigdheden:

  • 2 potten (biologische) zwarte bonen (AH)
  • 260 gram zachte dadels
  • 8 eetlepels cacaopoeder
  • 4 eetlepels witte tahin
  • 4 eieren OF 125 ml aquafaba + een scheutje ahornsiroop (zie onderaan recept!)
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 3,5 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • 1 reep hele pure chocolade, evt met kokosbloesemsuiker gezoet
  • het vet uit een blik kokosmelk (dat wordt hard als je het blik een nacht in de koelkast zet, zodat je het er zo uit kan lepelen. Het water kun je heerlijk in verwerken!)

Bereiding:

Verwarm de oven op 180 graden.

Ei variant:
Giet twee potten bonen leeg boven een vergiet en spoel ze heel goed af. Doe ze in de keukenmachine. Ontpit zoveel dadels dat je in totaal op 260 gram komt. Voeg die bij de bonen. Doe er 8 eetlepels cacaopoeder, 4 eetlepels witte tahin, 4 eieren, een snuf zout en 3,5 theelepels bakpoeder bij. Smelt twee eetlepels kokosolie en voeg die ook toe.
Mix het geheel tot een glad beslag.
Verdeel over twee langwerpige cakevormen of een vierkante brownievorm. Strijk glad.

Bak de brownies in 20 minuten gaar. Laat ze er niet te lang in staan, dan worden ze droog!

Laat ze helemaal afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en de frosting erop doet.

Vegan variant:
Doe 125 ml aquafaba samen met een klein scheutje ahornsiroop in een vetvrije maatbeker. Klop dit met een elektrische garde tot een schuimend geheel, wat op opgeklopt eiwit lijkt.
Giet twee potten bonen leeg boven een vergiet en spoel ze heel goed af. Doe ze in de keukenmachine. Ontpit zoveel dadels dat je in totaal op 260 gram komt. Voeg die bij de bonen. Doe er 8 eetlepels cacaopoeder, 4 eetlepels witte tahin, een snuf zout en 3,5 theelepels bakpoeder bij. Smelt twee eetlepels kokosolie en voeg die ook toe. Mix het in de keukenmachine goed door elkaar heen. Voeg als laatste de opgeklopte aquafaba toe klop het er met een spatel zo luchtig mogelijk doorheen.
Verdeel over twee langwerpige cakevormen of een vierkante brownievorm. Strijk glad.

Bak de brownies in 20 minuten gaar. Laat ze er niet te lang in staan, dan worden ze droog!

Laat ze helemaal afkoelen voordat je ze uit de vorm haalt en de frosting erop doet.

Frosting:
Smelt de chocoladereep au bain marie. Roer als die gesmolten is het kokosvet erdoorheen tot een gladde saus. Laat een paar minuten afkoelen in de koelkast, zodat het wat harder wordt. Smeer de frosting over de afgekoelde brownies. Wil je helemaal de show stelen, druk dan verse aardbeien in de nog zachte frosting.
Laat de brownies minimaal ½ uur opstijven in de koelkast en snijd dan voor het serveren in stukjes. Serveer met aardbeien!

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda