Mineraalrijke Vega Bouillon voor na de bevalling: hoe je gemakkelijk nutriënten naar binnen drinkt

16 maart 2021 | Door Celine

Bouillon?! Heb je negen maanden gewacht op je broodje filet Americain, komt ze met bouillon aanzetten. Als zijnde het perfecte postpartum voer. Toch? Wacht maar, ongelovige Thomas. Wacht maar, tot je in je kraambed ligt, net bevallen, slap van de marathon die je net gelopen hebt, koud van het bloedverlies. Wacht maar, tot je partner aan komt lopen met een dampende kop bouillon. Warm, zoutig, vol smaak. Directe opkikker. Directe nutriënten, zonder aan tafel te hoeven schuiven. Zonder je spijsvertering – die waarschijnlijk al wat van de wap is – een optater te geven. Het perfecte beginnersvoedsel om je spijsvertering weer op de rit te krijgen – en jezelf te voorzien van immuunverhogende, verwarmende, krachtgevende voedingsstoffen. Interesse gewekt?

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Groene bak wordt postpartum elixer

Eigenlijk kun je voor het maken van bouillon alle groenterestjes uit de keuken gebruiken. Zelfs aardappel,- of uienschillen, de uiteindjes van wortels, bleekselderij of restjes prei… alles gaat in de pot. Wil je graag zo no waste mogelijk leven? Dan heb je hier een goede aan. Ik heb zelf een grote bak in de vriezer staan, waar de restjes in gaan – als ik er aan denk. En om de zoveel tijd kieper ik die bak om boven een pan water, voeg smaakmakers zoals paddenstoelen, zeewier, knoflook en ui toe en laat het langzaam tot een smakelijke bouillon trekken. Die kun je vervolgens voor alles gebruiken: als basis voor soep, als cup-a-soup 2.0, voor je zondagse risotto of om je granen in te koken… Of dus als nutriëntrijk vocht voor na de bevalling. Het combineert al het goeds voor postpartum mama’s:

  • Het is warm en helpt de kou uit je lijf te verdrijven
  • Het levert vocht, wat je nu meer nodig hebt omdat je misschien borstvoeding wilt geven
  • Het levert veel voedingsstoffen die je lijf weer op krachten helpen te komen
  • Het helpt je immuunsysteem sterk en functioneel te houden

Vega bouillon

Bottenbouillon is best hip geworden de afgelopen jaren. En niet voor niks. Al duizenden jaren wordt het aan pas bevallen vrouwen gegeven, om aan te sterken. Nu eet ik zelf al tig jaar vegetarisch of veganistisch, en laat zo’n pot met botten me niet echt warm lopen. Toch wilde ik bouillon toen ik beviel van mijn tweede kind. En derde, want het beviel zo goed – letterlijk! Gelukkig zijn er in het plantenrijk meer dan genoeg goede vervangers te vinden.

Shiitake paddenstoelen

Heb je die wel eens opgebakken, met een beetje tamari of sojasaus? Hartstikke vleesachtig! In deze bouillon spelen ze de hoofdrol. Ze geven je bouillon een heerlijke, volle smaak. Shiitake paddenstoelen zijn geweldig immuunsysteem opbouwend, bevatten veel B-vitamines, zink en vitamine D. Laat je je paddenstoelen nog even zonnebaden (en ja, dat meen ik letterlijk. Als in: paddenstoelen op een bordje buiten in de zon zetten!) dan maken ze zelfs nog meer vitamine D aan. Die jij vervolgens weer op kunt drinken.

“Wist je dat paddenstoelen zelf extra vitamine D aanmaken als je ze even buiten laat zonnebaden?!”

Wakame & Kombu

Wakame is een soort zeewier (en dat schijn je zelfs hier in Zeeland te kunnen vinden, shame on me, nooit gedaan…) wat niet alleen een diepe smaak geeft aan je bouillon, maar ook een hele stoot mineralen levert. En hoe vaak eten we hier nou helemaal zeewier? Juist, veel te weinig. Direct mee beginnen dus, is je kroost straks alvast aan de smaak gewend! Wakame levert jodium, ijzer, magnesium en calcium en is hartstikke goed voor je darmen.
Ook Kombu is een soort zeewier, wat je meestal in dikke strips koopt. Het geeft je veel goede vetzuren en is net als wakame een natuurlijke bron van jodium.

En hoe gaan we dat doen?

Met je toeter van een buik rol je je keuken in om een paar liter bouillon te trekken. Of, beter nog, je geeft iemand liefdevolle aanwijzingen om het voor je te doen, terwijl jij met je benen omhoog een glaasje wijn priklimonade weg zit te werken. Hoe dan ook: liefst maak je de bouillon vóór je gaat bevallen, zodat het ready to go in de vriezer staat. Alleen nog even een kind baren en drinken maar! Je kunt het wel een maand of drie in de vriezer bewaren, dus schroom niet om een flinke lading te maken. Ik vroor het zelf in glazen weckpotten in. Lekker duurzaam, maar let er wél op dat je de pot niet tot de rand toe vult. Water (en bouillon dus ook) zet namelijk uit wanneer het bevriest. Ligt je duurzame pot aan gruzelementen in de vriezer – ook zo zonde, want die bouillon kun je dan ook wel weggooien – of uit je diepvriesla bikken. Wat ook werkt: de bouillon helemaal laten afkoelen en vervolgens in van die zip-lock zakjes gieten. Voelt wat raar, maar als het bevroren is werkt het prima. Vries liefst niet al te grote porties in, anders ben je straks genoodzaakt om een hele liter achter elkaar weg te tikken wanneer het ontdooit is. Terug de vriezer in is namelijk geen optie wanneer het eenmaal ontdooid is.
Ik haalde ‘s ochtends een pot bouillon uit de vriezer zodat het kon ontdooien en vroeg mijn partner of hij af en toe een beker vol wilde opwarmen. Zo. Lekker.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Zacht voor je spijsvertering

Na de bevalling wil je graag een beetje lief zijn voor je spijsvertering. Door alle gebeurtenissen is de kans groot dat je spijsverteringsvuur wat op zijn gat ligt. Kiep je daar dan een enorm zware maaltijd op, dan is dat niet erg bevorderlijk. Liefst begin je met zo vloeibaar (maar wel voedzaam!) mogelijk. Bouillon is perfect! Natuurlijk moet je al snel meer eten, maar die bouillon kun je prima tussendoor blijven drinken. Of gebruiken als voedzame basis voor lekker gevulde groentesoepen, vocht om je granen of pasta in te koken, of als basis voor sausjes. Krijg je gelijk een heleboel meer mineralen binnen!

Vega Bouillon voor Postpartum Mama’s

Benodigdheden voor ongeveer 2,5 liter:

  • 3 uien, in grove stukken. Neem je bio uien, dan kun je de schil laten zitten!
  • 5 knoflooktenen, in stukken
  • 1,5 cm gemberwortel, in stukjes gesneden
  • 1 kleine prei, schoongemaakt en in stukken
  • 3 wortels, schoongemaakt en in stukken gesneden
  • 6 bleekselderijstengels, met blaadjes, in stukken gesneden
  • 85 gram verse shiitakes of 35 gram gedroogde
  • 1 kleine knolselderij, in stukken
  • 2 zoete aardappels, in stukken
  • Een klein handje wakame
  • 3 à vier strips kombu
  • 2 laurierbladeren
  • 1/2 bosje peterselie
  • Kokosolie of ghee
  • Himalaya zout en evt peper naar smaak

Bereiding:

Neem een hele grote pan. Verwarm wat kokosolie of ghee in de pan en fruit hierin de uien en knoflook. Voeg de prei toe en bak die even mee. Voeg alle overige ingrediënten behalve de peterselie toe. Giet er ongeveer drie liter water op, of tot alles minimaal 2 cm onder water staat.
Breng alles aan de kook. Zet het vuur dan laag en kook zo lang mogelijk. Haha. Maar serieus, je kan het makkelijk 4 uur héél zacht laten koken. Heb je een slowcooker, dan kun je dat ook de hele nacht doen. Kook het in ieder geval minimaal een uur. Voeg op het laatst de peterselie toe en kook dat nog een kwartiertje mee.
Laat de bouillon wat afkoelen en zeef hem dan door een fijne zeef of een notenmelkzak. Voeg Himalaya zout en eventueel peper naar smaak toe.
Vries de afgekoelde bouillon in potten of zip lock zakjes in, zodat je wanneer je straks bevallen bent een ruime voorraad voorhanden hebt! Wat ook handig is, is om een deel in ijsblokvormjes in te vriezen. Zo kun je gemakkelijk een blokje toevoegen wanneer je aan het koken bent.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda