Zwangerschap & IJzer deel 3: IJzer BOOST smoothie

14 maart 2021 | Door Celine

Als vrouwen zijn we vatbaarder voor een laag ijzergehalte. Iets met maandelijkse toestanden, bevallen en dergelijken. Terwijl een goed ijzergehalte juist zo belangrijk is om voldoende energie te hebben. Heb je al kinderen rondlopen en ren je met je bolle buik hele dagen achter je kroost aan, dan kun je die energie wel gebruiken. De buikbaby trouwens ook!
Na mijn tweede bevalling – met behoorlijk wat bloedverlies – bedacht ik deze ijzersmoothie. Lekker, dat vooral, maar ook vol met voedingsmiddelen die bekend staan om hun hoge ijzergehalte. Bonus: de kids vinden hem hier ook lekker. Extra portie maken dus!

Goede voedingscombi

In de Ayurveda zijn ze niet zo’n fan van smoothies. Niet alleen omdat ze vaak met bevroren fruit gemaakt worden – en dus extreem verkoelend zijn – maar ook omdat ‘smoothie’ vaak synoniem staat voor ‘kwak alles wat je vinden kunt in de blender en drink het op’. En dat, beste mensen, zorgt er bij sommige mensen voor dat die hele smoothie niet lekker verteerd kan worden. Hallo opgeblazen buik! Fruit zou zo mogelijk niet gecombineerd moeten worden met andere dingen. Ja, ik weet het. Daar gaat je kwark+fruit, of je vegan cheesecake met blauwe bessen. Afijn, dat hele foodcombining verhaal is een blog op zich, maar in deze smoothie heb ik er in ieder geval rekening mee gehouden. Een Ayurvedische smoothie dus. Zonder vers fruit, maar mét gedroogde vijgen en abrikozen – want die kunnen dan weer wél gecombineerd worden met bijvoorbeeld groenten. Uh wacht, GROENTEN?

Biet, biet, biet, biet…

Tegen je kinderen moet je dat natuurlijk niet zeggen, maar inderdaad, er gaat een hele biet in deze smoothie. Die kun je zelf koken, of gewoon kant en klaar in de winkel halen. Gebruik je hem rauw, dan is de smoothie veel verkoelender en lastiger te verteren. Ik geef de voorkeur aan gekookt!
Bieten zitten vol ijzer. Net zoals de peterselie (ja, dat zit er ook in!) de gedroogde vijgen en abrikozen, de amandelen en het cacaopoeder. Wil je helemaal wild doen, gooi er dan nog een hand spinazie doorheen. Ook goed voor je ijzergehalte!

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Recept IJzerBOOST smoothie

Voor een mama en peuter – ongeveer 🙂

Benodigdheden:

  • 3 gedroogde vijgen
  • 4 gedroogde abrikozen, liefst de ongezwavelde bruine
  • 1 gekookte biet
  • 10 blanke amandelen
  • 2 eetlepels eetlepels cashewnoten
  • 1 eetlepel cacaopoeder
  • 2 eetlepels fijngesneden peterselie
  • 100 ml kokosmelk
  • Voor het serveren: kokos,- of Griekse yoghurt en een hand pompoenpitten

Bereiding:

Doe de avond tevoren de vijgen en abrikozen in een kommetje. Giet er water overheen tot ze onder staan en laat ze de hele nacht weken. Eventueel kun je ook de amandelen in de week zetten, dat maakt ze makkelijker verteerbaar.

Spoel ‘s ochtends de amandelen af. Giet de vijgen en abrikozen MET het weekwater in de blender. Snijd de biet in stukjes en voeg die toe. Doe de amandelen, cashewnoten, peterselie, cacaopoeder en kokosmelk erbij.

Blend!

Rooster de pompoenpitten kort in een droge koekenpan.

Serveer als volgt: schep een laag kokos,- of Griekse yoghurt in een glas, giet er de smoothie bovenop. Roer eventueel een beetje door voor een ‘aaahhh’ effect.
Strooi er de pompoenpitjes en wat extra cacaopoeder op.
That’s all.

Smakelijk!

TIP: kook een hele zooi bieten in één keer. Gooi ze in een pan, met schil en al. Giet er water op tot ze onder staan. Breng dat aan de kook en kook ze net zo lang tot je met gemak een vork in de bieten kunt steken. Dat duurt best lang, soms wel drie kwartier. Maaaaar dan heb je wel een voorraad bieten. Laat ze afkoelen en haal de schil eraf. Dat gaat nu super makkelijk. Bewaar ze maximaal drie dagen in de koelkast.