Me-time: Ayurvedische Gezichtsmaskertjes

15 maart 2021 | Door Celine

Momentjes voor jezelf zijn van levensbelang. Voorál als je moeder bent en het er dus vrijwel nooit van komt. Want: iedereen komt eerst en als alle anderen tevreden zijn kom jij nog eens. Ergens onderaan bungelend. Fout! Weet je nog, dat welbekende kopje? En dat die een beetje gevuld moet zijn om anderen echt iets te kunnen geven? Juist ja. Afgezaagd, maar waar. Heb jij geen oplaadmomentjes, dan is die kop op een gegeven moment gewoon leeg. Opperdepop. En kan iedereen naar mama fluiten.
Hier de Mama’s Me – Time serie. Om je op ideeën te brengen. Want in ieders dag zijn micromomentjes te vinden waarin je op kunt laden. Jij ook, ja. No excuses!

Voer voor je huid

Ik had op een gegeven moment een rare gewoonte ontwikkeld: wanneer de kinderen éin-de-lijk in bed lagen en ik zelf ook hondsmoe was, slofte ik naar beneden en liep regelrecht de keuken in. Slaapdronken. Om dadels met notenpasta, chocola of andere zoetigheid te eten. In de hoop een opkikker te krijgen en nog even wat tijd voor mijzelf te hebben. ZONDER kinderen. Daarna had ik altijd spijt, want van de suiker kon ik niet meer slapen én ik miste die belangrijke eerste uurtjes slaap waarin de baby in ieder geval dóórsliep. En Netflix bleek bij nader inzien toch ook niet zo boeiend te zijn en vooral een onrustige geest te creëren. Duz. Nu doe ik het anders. Wanneer ik nog energie heb om naar beneden te komen, maak ik een warm drankje voor mijzelf én een portie voer voor… mijn huid!

Stralende teint

Poeh poeh, ik zou er bijna wat ‘omdat je het waard bent’ propaganda tegenaan gooien. Want man, wat wordt er ingespeeld op onze onzekerheid! Alles om ons allerhande potjes smeer te laten kopen. Met een beetje pech zitten die potjes ook nog tjokvol onuitspreekbare ingrediënten. En lig je samen met je maskertje een hele hoop toxines op te zuigen. Lekker dan. Het goede nieuws: je kunt bijna alles op je hoofd kunt smeren. Geen potjes voor nodig. Nee serieus! Bijna alle ‘wholefood’ verse ingrediënten hebben een heilzame werking, brengen vitamines, mineralen, verkoeling of extra vocht in de huid. Door regelmatig gezichtsmaskertjes te doen, voed je je huid. Het helpt je te huid kalmeren, de poriën te ontstoppen, de conditie van je huid te verbeteren en fijne lijntjes te verzachten. Of het ook helpt tegen wallen van vier weken oud valt te betwisten, maar het feit dat je met zo’n maskertje toch al snel zo’n 20 minuten plat op de bank kunt liggen, is al de moeite waard, niet?

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Relax

Naast dat je homemade prut op je gezicht smeert en er nogal lachwekkend uitziet in je badjas en groen uitgeslagen hoofd – is het ook erg ontspannend. Probeer er eens echt een ‘momentje’ van te maken. Muziekje aan, kaarsje aan… Een masker op je kop terwijl je de afwas staat te doen of foeterend de huiskamer voor de vierhonderdste keer aan het opruimen bent, heeft niet hetzelfde effect. De bedoeling is juist dat je even ZEN doet. Al is het maar tien minuten.

Mix & Match

Stem je gezichtsmasker af op hoe je je voelt, hoe het weer is, of je veel in de zon gezeten hebt, oververhit bent of juist koud, droog en ruw. Komkommer is bijvoorbeeld super verkoelend, geweldig voor in de zomer, maar minder aan te raden tijdens een heftige sneeuwstorm. Kurkuma heeft geweldige bloedzuiverende eigenschappen en laat je huid stralen. Aloë Vera kun je inschakelen wanneer je te lang in de zon gezeten hebt. Citroen doet je huid oplichten (maar gebruik altijd maar een paar druppeltjes!) Helemaal zweverig doen? “Infuse” je maskertje dan met wensen, intenties of affirmaties terwijl je hem maakt. Iets simpels als : ‘ik mag er helemaal zijn’ of ‘ik hou van mijzelf’ of ‘ik ben echt de allerleukste moeder van de hele wereld, ik zou er een medaille en een vette cabrio voor moeten krijgen’. Iets in die trant.

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Voorbereiding maskertje

Om de ingrediënten die je op je gezicht smeert goed op te kunnen nemen, is het belangrijk dat je je gezicht éérst goed schoonmaakt met een natuurlijke reinigingsmelk. Haal alle eventuele make-up en etensresten van je gezicht (nee serieus, ik kwam er laatst ‘s avonds (!) pas achter dat ik de hele dag met een knalpaarse smoothieveeg op mijn wang had rondgelopen. En niemand die wat zegt hè! Aargh!) Helemaal luxe doen? Dan kun je je hoofd nog even boven een stoombadje hangen, zodat je poriën goed open gaan. Pan heet water, wat kamille bloemen -of thee! – erin en tien minuutjes boven de warme stoom hangen met een handdoek over je hoofd. Daarna ben je ready to go!

Ná je maskertje

Wanneer je de boel weer van je gezicht gespoeld hebt, kun je naar wens wat ‘toner’ (en die kun je ook heel prima zelf maken door wat troebele appelazijn te mengen met water en eventueel een drupje essentiële olie – bijvoorbeeld lavendel, geranium, kamille of frankinsence) op je gezicht doen. Smeer er daarna een voedende olie (amandel, sesam, of een speciale gezichtsolie) of nachtcrème op.

Maskertje voor een vette huid (of je T-zone)

Benodigdheden:
1 eetlepel geraspte komkommer
1 eetlepel volle yoghurt (of kokosyoghurt als je vegan bent, werkt net zo goed!)

Bereiding en gebruik:
Meng alles goed door elkaar heen. Smeer het goedje op je schone huid. Laat het ongeveer 15 minuten zitten en spoel het er dan met lauw water af. Dep je gezicht droog en gebruik eventueel een toner en daarna wat gezichtsolie – of je eigen nachtcrème.

Humus masker 😉 voor een stralende teint

Kikkererwten worden niet alleen in humus gebruikt, het meel van gemalen kikkererwten staat in India ook bekend als geweldig goed ingrediënt om de huid een oppepper te geven. Bruidjes kregen traditiegetrouw een maskertje van kikkererwtmeel omdat het de huid er zo jong en gezond uit liet zien. Dat willen wij ook! Het helpt ook om de huid meer op te lichten, lichtjes te scrubben en er onzuiverheden uit te trekken. Met name geschikt voor een normale tot vette huid.

Benodigdheden:
5 eetlepels kikkererwtmeel
1 eetlepel yoghurt (of kokosyoghurt voor de vegans onder ons)
1/4 theelepel kurkuma
1/2 theelepel rozenwater (dat hebben ze gewoon bij de appie!)

Bereiding en gebruik:
Mix het kikkererwtmeel met wat water, zodat het een dikke pasta wordt. Roer er dan de yoghurt, kurkuma en rozenwater doorheen. Smeer de boel op je schoongemaakte gezicht, laat een minuutje of 15 intrekken en spoel dan af met lauw water.

Aloe Vera quick fix

Kun je ergens een los Aloë Vera blad scoren? Meteen doen! Ze hebben ze soms bij de biowinkel liggen, of bij de toko. Je kunt het blad in de koelkast bewaren. Aloë Vera is heel regenererend, helpt de huid te herstellen van overmatige blootstelling aan de zon, werkt tegen ontstekingen en brengt de huid tot rust.

Benodigdheden, bereiding & gebruik
Een stuk van een Aloë Vera blad. Snijd er een stukje vanaf, snijd het open en smeer de verkoelende gel direct op je schoongemaakte gezicht. Poosje laten intrekken en daarna met lauw water afspoelen.

Sweetie!

Mierzoet, dit masker, maar ook hartstikke goed voor je huid. Kun je rauwe honing vinden, gebruik dat dan! Neem anders de beste honing die je kunt vinden. Honing is een geweldige ‘moisturizer’ voor je huid. Citroen helpt pigmentvlekken te verminderen en licht de huid op. Gebruik citroensap nooit puur op je huid, veel te heftig!

Benodigdheden:
1 eetlepel (rauwe) honing
Paar drupjes citroensap

Bereiding en gebruik:
Mix de honing en het citroensap goed door elkaar heen. Smeer dat op je schoongemaakte gezicht. Ga daarna liggen, want het heeft nogal de neiging via je wangen en nek je décolleté in te lopen 😉
Laat het een half uurtje intrekken en spoel het dan af met koud of lauw water. Glans gegarandeerd!

Smoothie masker voor een droge huid

Avocado is geweldig voor een drogere huid. Het voedt, hydrateert en levert vitamine A, D en E, welke goed zijn voor een rijpere huid – en iedere huid!

Benodigdheden:
1/2 avocado
1/2 banaan
1/2 theelepel honing
Evt een theelepel (kokos)yoghurt

Bereiding en gebruik:
Prak de avocado en banaan fijn in een schaaltje. Doe de honing en eventueel yoghurt erbij en mix tot een vrij glad maskertje. Smeer dat op je schoongemaakte gezicht en laat het een half uurtje intrekken. Afspoelen met lauw/koud water!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda