No waste Amandel – Pruimencrumble

17 maart 2021 | Door Celine

Het was stil beneden – erg stil – toen ik als een malloot de was weg stond te vouwen met babylief op mijn heup. Gewoon, doorsnee maandag ochtend. Op mijn tenen sloop ik naar beneden en gluurde door de deur. Twee zomerblonde krullenkoppen zaten samen aan tafel. Tussen hun in de restanten van een pruimencrumble. Om hen heen ook, trouwens. Ze hadden keurig netjes voor zichzelf gedekt. Bordjes, vorkjes. En allebei een enorme homp taart. De taart die we na de lunch als toetje zouden eten – zoals ik daarstraks verkondigd had. Maar aangezien moeders wil hier schijnbaar geen wet is, waren ze er maar vast aan begonnen. ‘Het was een echt feestmaal, mama’, glunderde de oudste. Wordt dan maar eens boos. Gelukkig was er nog een klein stukje over, wat papa en mama samen mochten delen. Dat dan weer wel. En: de beste bevestiging dat het recept geslaagd en kidsproof was. Dat is ook wat waard, niet? Dus hier voor jullie: de no waste pruimencrumble.

No waste?

Ja, gewoon omdat het zo lekker klinkt. En omdat ik, wanneer de tijd het toelaat, graag mijn eigen amandelmelk maak. Omdat het veel en véél lekkerder smaakt. Als in: echt naar amandel, in plaats van naar water. Mijn mening wordt daarin trouwens niet volledig gedeeld, want dochterlief verkiest de ‘echte’ melk (en dus ‘echt’ uit een pak, van Oatly, de bio variant – het komt nogal precies) boven mama’s brouwsels. Hoewel ze het amandelpellen dan wél weer leuk vindt, en ook heus wel een kopje ‘mamamelk’ naar binnen wil gieten als het zo uitkomt.
Maar goed, al die homemade melk laat je zitten met een hele hoop amandelpulp. Die ik met goed fatsoen niet weg kan gooien. Zonde! En dus: de no waste pruimencrumble. Met, je raad het al, amandelpulp. Niet in huis? Niet getreurd. Een beetje extra amandelmeel + water werkt ook prima. Kun je gewoon lekker je ‘echte’ melk uit pak blijven drinken 😉

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Sparen

Natuurlijk sta je niet om de drie dagen een pruimencrumble te bakken. Althans, de meeste mensen niet. Ik heb de neiging te gaan bakken wanneer ik stress heb, dus dat wil nog wel eens om de drie dagen voorkomen. Maar goed, is dat niet het geval, dan kun je je amandelpulp prima in de vriezer bewaren. Doe ik ook. Kun je lekker sparen. Trouwens, heb je geen idéé waar ik het over heb, dan kun je hier precies lezen hoe je zelf je amandelmelk kunt maken. Stap voor stap, weinig moeilijks aan. Iedereen kan het! Als Oatly het kan, kunnen wij het ook, toch?
Laat de pulp wel volledig ontdooien voordat je ermee gaat bakken.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Kidsfavoriet

Dat wist je dus al, dat die van mij de crumble verorberden. Manlief ook trouwens. Niet vreemd ook. De bodem is lekker nootachtig en de combi van zoete vijgenjam, sappige pruimen en een knapperige crumble on top is geweldig. De vijgenjam maak je gemakkelijk zelf – en kun je trouwens ook gebruiken voor in de pap, op brood, of in de chiapudding, om maar iets te noemen. Geen zin om zelf je jam te maken? Een potje kan ook prima! Neem dan suikervrije (vijgen)jam van de biowinkel. Aangezien onze crumble al op was voor hij goed en wel het daglicht gezien had, is slagroom er niet meer van gekomen. Maar dat zou de boel wel helemaal afgemaakt hebben. Lekker dikke klodder (kokos)slagroom erop en klaar is je na-zomerse verwennerij. Als ze dát geweten hadden, hadden ze wel gewacht. Ha! Nu moeten we maar verplicht warme choco met slagroom maken. Het is niet anders.

No-wast Amandel – Pruimencrumble

Voor 1 vierkant bakblik van ongeveer 21×21

Benodigdheden:

Bodem

  • 75 gram amandelpulp van het maken van amandelmelk, of 75 gram extra amandelmeel + 3 eetlepels water
  • 100 gram amandelmeel
  • 200 gram havermout
  • 35 gram palmsuiker
  • 60 ml olijfolie
  • 1.2 theelepel gemberpoeder
  • Snufje zout
  • Ongeveer 16 rijpe pruimen

Crumble

  • 50 gram walnoten
  • 50 gram pecannoten
  • 1 eetlepel palmsuiker
  • Scheutje olijfolie

Vijgenjam

  • 7 grote, gedroogde vijgen
  • 1/2 theelepel vanillepoeder
  • 1 kopje water

Bereiding:

Maak eerst de vijgenjam. Doe de vijgen in een steelpannetje. Giet er een kopje water op, tot ze ruim onder water staan. Voeg 1/2 theelepel vanillepoeder toe. Breng het water aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het geheel ongeveer 10 minuten koken, of tot de vijgen goed zacht zijn. Laat het even afkoelen en pureer dan alles met een staafmixer tot een gladde jam. Zet aan de kant en ga verder met de taart.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Doe voor de bodem van de taart de amandelpulp, het amandelmeel, de havermout en palmsuiker in een keukenmachine. Mix alles tot een semi egaal meel. Er mogen nog vest wat grovere stukjes havermout in zitten. Voeg het zout toe, het gemberpoeder en de olijfolie. Mix door elkaar heen. Voeg als het te droog is een lepeltje water toe.

Bekleed je bakvorm met bakpapier. Kiep 3/4 van het beslag erop en druk het aan tot je een stevige bodem hebt. Reserveer het overige 1/4 deel voor de topping. Voeg aan dat restje de walnoten en pecannoten, 1 eetlepel palmsuiker en een scheutje olijfolie toe. Mix in de keukenmachine tot de noten gehakt zijn en het een kruimelig geheel is. Zet dat even aan de kant.

Smeer de afgekoelde vijgenjam op de bodem van de taart.

Was en ontpit ongeveer 16 pruimen. Snijd ze in vieren. Verdeel de partjes over de bodem van de taart. Ze mogen goed dicht tegen elkaar aan liggen – lekker straks, een explosie aan sappige pruimen!

Verdeel het notenmengsel over de pruimen, zorg dat ze helemaal bedekt zijn. Druk het zachtjes aan.

Bak de crumble ongeveer 30 minuten in het midden van de oven, tot de pruimen zacht zijn en de bovenkant goudbruin. Laat afkoelen en serveer desgewenst met (kokos)slagroom.

Benieuwd hoe lang het bij jullie duurt voor ie verorberd is..!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Niks meer missen van Holy mom!?

volg ons op instagram!