Oilpulling voor ontgifting, een sterk gebit en minder rimpels!

17 maart 2021 | Door Celine

Had je al over tongschrapen gelezen? Hier nog een Ayurvedisch ritueel om aan je ochtendroutine toe te voegen. Wederom kost het je maar een paar minuten tijd, terwijl het je rijkelijk terugbetaald. Niet alleen helpt het om je gebit gezonder (en witter!) te maken, het heeft invloed op je hele gestel. Het helpt om te ontgiften, je kaak te versterken, rimpels te verminderen en je immuunsysteem te verbeteren. Mag ik jullie voorstellen: oilpulling. Je next best friend. For life.

Ayurveda

De laatste jaren zie je steeds meer mensen aan oil pulling doen. Sterker nog, het is hartstikke hip geworden in gezondheidsland. Beetje hetzelfde principe als de vintage zomerjurk die bij je oma op zolder ligt en opeens weer in de mode is. Die jurk is er altijd al geweest, het bewustzijn dat hij ook aangetrokken kon worden alleen niet! Zelfde met oil pulling. Niks nieuws aan de horizon. Al honderden jaren worden mondspoelmiddelen naar Ayurvedisch recept onderzocht. Oil pulling – in de Ayurveda Kavala Dhaarna genoemd – is al weet ik niet hoe lang part of the deal. En nu beginnen ook Westerse tandartsen daar het nut van in te zien.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Spoelen met… olie?

Gatver, dat klinkt smerig, zo’n mond vol vet. Moet dat enig hygiënisch effect hebben? Vreemd genoeg: ja. Nogal. Met name als je sesamolie neemt, wat traditiegetrouw gebruikt wordt in de Ayurveda. Sesamolie is super versterkend en krachtgevend. Het helpt om je metabolisme te versterken en beschermt je mond tegen bacteriën en schadelijke stoffen. In de zomer kun je eventueel kiezen voor verkoelende, koudgeperste en biologische kokosolie. Dat schijnt effectiever te zijn voor het bleken van je tanden en staat tevens bekend om zijn antibacteriële werking.

Mondwater

Maar hoe zit het dan met al die mondwaters die we steeds voorbij zien komen? Zijn die niet veel effectiever in het fris houden van de mond – en de adem? Nou, kort door de bocht: NEE. Naast dat ze vaak hartstikke chemisch zijn, zijn ze ook zó sterk antiseptisch en desinfecterend dat ze de hele boel lamleggen in je mond. Wist je dat je niet alleen een darmflora hebt, maar ook een flora in je mond? En dat je die hartstikke nodig hebt? Er zitten namelijk niet alleen slechte bacteriën in je mond, maar ook goede en nuttige! We zijn allemaal zo bang geworden voor bacteriën dat we blij worden van het idee dat alles steriel en hygiënisch is. Je mond alleen niet. Die kan zijn werk niet optimaal doen zonder zijn legertje bacteriën. En aangezien de spijsvertering in je mond begint, heeft dat impact op álles. Met commercieel mondwater doodt je niet alleen de slechte, maar ook de goede bacteriën. En heb je onder de streep dus niks meer over.

“Chemisch mondwater, wat vaak alcohol bevat, zorgt ervoor dat de zuurgraad (PH) in je mond verandert en je keel en mond uitdrogen. Dat kan leiden tot mond en keel kanker.”

Kankerverwekkend

Pat Thomas schrijft op de website van The ecologist (1) uitgebreid over het bekende mondwater Lysterine. Ze pluist alle ingrediënten uit en van haar bevindingen wordt je niet blij. Veel van de gebruikte ingrediënten worden gelinkt aan gezondheidsklachten, variërend van uitgedroogde mondslijmvliezen tot astma en borstkanker. Chemisch mondwater, wat vaak alcohol bevat, zorgt ervoor dat de zuurgraad (PH) in je mond verandert en je keel en mond uitdrogen. Dat kan leiden tot mond en keel kanker. Daarnaast bevatten ze ook vaak fluoride. Waar iedereen vroeger aan de fluortabletjes moest, of fluoridehoudende tandpasta gebruikte, zijn steeds meer mensen zich nu bewust van de keerzijde van fluoride – ook voor hun kinderen! Zou je dan nog wel spoelen met mondwater dat naast allerlei onuitspreekbare zooi óók fluoride bevat?

Olie werkt net zo goed… of beter

Als je op het net gaat zoeken – wat in de meeste gevallen geen goed idee is – vind je zowel voor,- als tegenstanders voor oil pulling. Net als voor alles. Natuurlijk vervangt oil pulling geen moderne varianten van mondhygiëne. Je tanden blijf je gewoon poetsen natuurlijk. Flossen en zo nu en dan de tandarts bezoeken ook. Alleen de chemische middeltjes kun je wat mij betreft met gerust hart achterwege laten. Waarom chemisch doen als het natuurlijk kan? Want uit onderzoek (2) bleek dat oil pulling met sesamolie net zo antibacterieel is en net zo goed tegen tandplak en tandplak-gerelateerde tandvleesontstekingen werkt als mondwaters met chloorhexidine. Maar aan chloorhexidine kleven een hoop bijwerkingen, die sesamolie niet heeft. Verkleuring van de tanden en tong bijvoorbeeld. Of een brandende tong, misselijkheid en een hoge bloeddruk. Maar ook mondkanker en schimmels worden aan chloorhexidine gelinkt. Brengt ons weer terug bij de vraag: hoe natuurlijk wil je het hebben? Mijns inziens is sesamolie een goed alternatief!

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletters!

De voordelen

Heb je even? De voordelen van oil pulling zijn eindeloos. Volgens sceptici zijn die nergens op gebaseerd, maar probeer het zelf! Ik persoonlijk merk dat ik minder spanning in mijn kaken heb en mijn tanden een stuk minder gevoelig zijn voor warm/koud sensaties. Bovendien voelt mijn mond gewoon schoner. Voel ik keelpijn aankomen, dan wil het ook nog wel eens goed helpen. Het is niet voor niks dat het al eeuwenlang een dagelijks aanbevolen ritueel is in de Ayurveda!
Hier een paar van de voordelen van oil pulling:

  • Helpt tegen bloedend tandvlees
  • Verhelpt een droge keel en gebarsten lippen
  • Versterkt het gebit, tandvlees en de kaken
  • Maakt, in combinatie met tongschrapen, een einde aan een slechte adem
  • Helpt tegen keelpijn
  • Verbetert je immuunsysteem
  • Ondersteunt de ontgifting van je lichaam
  • Versterkt de gezichtsspieren, waardoor je minder rimpels krijgt
  • Helpt je beter smaken te proeven
  • Maakt je mentaal helderder
NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Hoe doe je oil pulling?

Men neme: 1 lepeltje olie. Hoeveel fijn is hangt af van hoe groot je mond is. Ha! Neem in ieder geval niet zoveel dat je het niet meer rond kunt laten gaan in je mond. Een eetlepeltje is meestal genoeg. Het beste gebruik je koudgeperste, ongeraffineerde, biologische sesamolie. Ik haal die gewoon in de biowinkel – en gebruik hem ook gelijk voor mijn dagelijkse zelfmassage, zodat mijn immuunsysteem sterk blijft en ik geaard en kalm in alle chaos.
Is het hartje winter, dan kun je de olie een heel klein beetje opwarmen. Neem de olie in je mond en beweeg hem door je mond heen. Spoel je mond ermee, laat de olie overal langs gaan. Vaak lees je dat je dit maar liefst 20 minuten zou moeten doen. Maar vind maar eens 20 loze minuten om olie in je mond te gaan zitten spoelen. Die heb ik niet! Goed nieuws is: nergens in de Ayurvedische geschriften staat dat het zo lang zou moeten zijn. Wat belangrijker is, is dat de olie wit wordt en schuimig. Een minuut of drie tot vijf is meestal wel voldoende. Langer? Ook prima! Maar wat vooral zoden aan de dijk zet is het elke dag doen. Liever elke dag 3 minuten, dan één keer in de week 20.

“Slik de olie niet door, want dan krijg je alle zooi waar je vanaf wilde weer binnen!”

Niet doorslikken

De eerste, en gelijk belangrijkste les, is dat je de olie níet door moet slikken. Niet dat je je daar waarschijnlijk toe geroepen voelde, of gelijk aan dood gaat, maar just to be sure: niet doen. Terwijl je de olie rond laat gaan in je mond, onttrekt die namelijk gifstoffen en ziektekiemen uit je mond. En die komen in de olie terecht. Slik je die door, want dan krijg je alle zooi waar je juist vanaf wilde weer binnen. Spuug de olie wanneer je klaar bent uit. Misschien niet in de gootsteen of wasbak, om verstopping tegen te gaan. Ik spuug het zelf uit in de vuilnisbak, of wc. Afijn. Daar vind je je weg wel in. Spoel je mond daarna nog even goed na met (eventueel zout) warm water, om de laatste restjes olie te verwijderen. Klaar is Klara!

Wanneer kun je het beste oli pulling doen?

De meningen verschillen wat over de volgorde. Eerst oil pulling en dán tandenpoetsen of andersom? Kijk wat voor jou fijn is. Direct na het eten is in ieder geval geen goede optie. Liefst doe je het ‘s ochtends, voordat je gegeten of gedronken hebt. Ik schraap eerst mijn tong schoon, poets dan mijn tanden en sluit af met oil pulling en warm (zout) water spoelen. Maar je kunt ook eerst oil pulling doen en daarná je tanden poetsen. Sommige mensen doen het twee keer per dag. Ook prima! Zorg er dan wel voor dat je liefst drie uur tevoren niks gegeten hebt. Voordat je gaat slapen bijvoorbeeld.

Contraindicaties

Wanneer is oil pulling NIET goed? In sommige gevallen kun je het beter even overslaan. Wanneer je koorts hebt bijvoorbeeld, verkouden bent of griep hebt. Maar ook als je last hebt van ontstekingen in je lichaam. In de Ayurvedische teksten zeggen ze dat je het spoelen ook beter over kunt slaan wanneer je last hebt van constipatie, flauwvallen, oogontstekingen of bloedingsstoornissen. Tijdens borstvoeding en zwangerschap kun je mijns inziens prima doorgaan met oil pulling. Ik ben het zelf met plezier blijven doen.

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletters!

Oil Pulling 2.0

Nog een stapje verder gaan? Voor de echte health freaks onder ons, kun je ook wat antibacteriële essentiële olie toevoegen aan je ‘spoelolie’. Let er wel op dat lang niet alle essentiële oliën geschikt zijn voor intern gebruik. Bijvoorbeeld: die van Holland en Barret niet, helaas pindakaas. Gelukkig heb je allerlei merken die wel super pure essentiële olie maken, do your research baby!
Een heel klein beetje is ruim voldoende. Eén druppel op een eetlepel sesamolie is vaak al veel. Te sterk voor jou? Dan kun je ook een flesje maken en daar 1 à 2 druppels essentiële olie in doen. Oliën die antibacterieel zijn, een frisse adem en gezond tandvlees promoten zijn onder anderen: Teatree, Thieves, Citroen, Pepermunt, Oregano en Frankincense.

Dat was’m! Ga jij het proberen?

Niks meer missen van Holy mom!?

volg ons op instagram!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Bronnen:
https://theecologist.org/2009/jan/13/behind-label-listerine-teeth-and-gum-defence
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3131773/
Ayurveda als moderne levensstyle- Acharya Shanya