Snoepen voor je melkproductie: Melkfabriek-koekjes

17 maart 2021 | Door Celine

Er circuleren heel wat recepten voor zogenaamde ‘lactatiekoekjes’ op het internet. Omdat een koek eten uiteraard populairder is dan thee drinken. Snap ik ook wel. Jammer genoeg bevatten de meeste recepten niet alleen tarwebloem – en dus gluten, voor diegene die daar niet zo’n fan van zijn – maar vooral ook een hele hoop geraffineerde suiker. Deze koekjes zijn anders, maar minstens net zo goed. Ook voor je gezondheid, laten we maar zeggen.

Werken die nou, lactatiekoekjes?

Nou kijk, laten we het zo zeggen. Eerst komen stap a, b en c en als je die afgevinkt hebt, doen deze koekjes een duit in het zakje. Bovendien leveren ze broodnodige caloriën voor mama’s die vergeten te eten. En bevatten ze zogenaamde galactogene stoffen. Dus.

Stap a: je baby vaak aanleggen. Als in: heel, heel vaak. Wanneer hij wil, feitelijk. Sorry als ik hierbij schema-minnende consultatiebureau-medammen voor het hoofd stoot. Mijn ervaring is echt dat voeden op verzoek het beste resultaat oplevert. En ja, je bent dan aan je baby gebonden. Mooi zo. Zo hoort het ook.

Stap b: gooi de spenen het huis uit. Hoe makkelijk ze ook kunnen zijn, spenen zijn fataal voor je melkproductie. En dan met name die eerste weken. Het hele melksysteem is namelijk gebaseerd op vraag en aanbod. Leg je je baby vaak aan (stap a!) dan krijgt je lijf het sein dat er véul melk gemaakt moet worden. Botviert je uk echter zijn zuigbehoefte op een speen, tja, dan doet dat ie dat minder op jouw borst. En dat is een probleem, wil je je borstvoeding op gang helpen.

Stap c: of eigenlijk stap alles, want hier begint het mee. Geef geen bijvoeding. GEEF GEEN BIJVOEDING. Echt, je mag hier met een gerust hart je leeuwinnen alterego in de strijd gooien, mocht dat nodig zijn. Want sommige kraamhulpen zijn vrij makkelijk als het op bijvoeden aankomt. Lukt het niet direct met je borstvoeding? Ach, dan geef je toch een flesje poedermelk? Daar is zij immers ook op groot geworden en kijk, best prima terecht gekomen, toch? Laat de discussie voor wat ie is en focus je op je borsten. Het is soms even doorzetten – en echt niet voor iedereen gelijk hartstikke natuurlijk of prettig, maar zet je door, dan heb je daar later zóveel profijt van. En hoe je het ook wendt of keert, borstvoeding is hoe dan ook de allerbeste voeding voor je kleintje. Dus als het ook maar even kan: pak jezelf bij je lurven, zet door, vraag om hulp.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

En dat brengt ons bij:
Stap d: want die hoort er ook nog bij: vraag hulp. Echt! Schroom niet om de hulp van een lactatiedeskundige in te schakelen als je je onzeker voelt over je borstvoedingskunsten. Of als het niet direct lukt. De manier waarop je je baby aanlegt, de manier waarop hij drinkt en of hij bijvoorbeeld een (te) strak tong,- of lipriempje heeft speelt allemaal mee. En daar kan zij je in adviseren. Bij mijn eerste baby belde ik een dag na de geboorte een bevriende lacatiedeskundige. Of ze even
langs wilde komen, want Samuel had de hele nacht niet gedronken en gaf er nu ook weinig om. Ik maakte me zorgen: hij moest toch iets binnenkrijgen? Ze kwam. Ze keek. Ik toonde trots mijn pasgeborene. Hij hapte aan en dronk.
Soms is alleen de aanwezigheid van iemand anders nodig 😉
Meer lezen over hoe je de borstvoeding kunt ondersteunen? Dat doe je hier!

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Oké, terug naar de koekjes. Daar kwam je immers voor. I know you.

In traditionele lactatiekoekjes zit meestal biergist. Omdat dat de productie bevordert. Punt is dat de meningen nogal verdeeld zijn over de gezondheid ervan en willen steeds meer mensen gist vermijden. Bovendien heb ik de hele stad afgestruind op weg naar een potje biergist poeder, maar kon ik het nergens vinden. Dat wilde ik je besparen. Dankjewel, ja.
Dus heb ik het hier een beetje anders gedaan. Biergist heeft plaatsgemaakt voor thee. Lactatiethee om precies te zijn. De suiker is vervangen door palmsuiker, wat minder schommelingen in je bloedsuikerspiegel creëert en mineralen + vitamine B12 bevat. Witte bloem is vervangen door havermeel: glutenvrij, licht verteerbaar én een bekend galactogeen. Oftewel, een voedingsmiddel dat de borstvoeding stimuleert. Wat zijn de ‘werkzame’ ingrediënten?

Motherbaby Baby thee van Pukka – met onder anderen venkel, schatavari en anijszaad. Allemaal bekend om hun melkproductie verhogende werking. Niet voor niks dat er na de geboorte beschuit met muisjes gegeten worden: muisjes zijn puur gesuikerde anijszaadjes! In het recept voegen we nog een extra theelepel anijspoeder toe. Kom maar door met die melk!

Havermout – stimuleert ook de melkproductie. Bovendien bevat het veel ijzer, wat je nodig hebt om voldoende melk aan te kunnen maken.

Lijnzaad – bevat een soort phyto-oestrogeen dat op het vrouwelijke hormoon ‘oestrogeen’ lijkt. Dit helpt de melkproductie. Bovendien bevat het essentiële vetzuren – en die hebben zowel jij als je baby hard nodig.

WELCOME TO THE HOLYMOM TRIBE!

Sign up voor de newsletter!

Melkfabriek koekjes

Voor ongeveer 16 koekjes

Ingrediënten:

  • 32 gram gemalen lijnzaad *
  • 120 ml water
  • 500 gram havermout
  • Een handje grote havervlokken
  • 6 eetlepels kokosolie
  • 60 gram palmsuiker
  • 1 theelepel (wijnsteenzuur) bakpoeder
  • 1 eetlepel arrowroot (van de biowinkel of appie)
  • 1 eetlepel tapiocameel (toko)
  • 1 theelepel anijspoeder
  • 4 theezakjes Motherkind Baby thee van Pukka (holland en barret verkoopt die bijvoorbeeld)
  • Een halve theelepel vanillepoeder of vanille extract
  • 50 gram rozijnen
  • 45 gram extra pure chocola
  • Snufje zout

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Vermeng het gemalen lijnzaad met 120 ml water. Roer dit door elkaar heen en laat staan, zodat het een gelei-achtige massa wordt. Zet de rozijnen in de week in wat heet water. Doe 500 gram havermout in de keukenmachine en mix het net zo lang tot het meel is. Dat kan ook in de blender, trouwens. Doe dat meel, samen met de palmsuiker, het tapiocameel, arrowroot, bakpoeder, theelepel anijszaad en een snufje zout in de keukenmachine. Mix het goed door elkaar heen.

Maak de theezakjes open en giet de inhoud in een koekenpan. Bak de kruiden op een laag vuurtje een paar minuutjes. Zo zijn ze beter opneembaar en smaken ze lekkerder. Kiep de geroosterde kruiden bij het meelmengsel in je keukenmachine. Mix het er goed doorheen.

Voeg dan het geweekte lijnzaad-prutje, de vanille en 6 eetlepels kokosolie toe. Mix alles heel goed door elkaar. Dat kan je ook met je handen doen, als dat beter gaat!

Giet de rozijnen af en knijp ze een beetje uit. Hak de pure chocolade in stukjes. Roer zowel de rozijnen als de chocolade door het beslag heen.

Leg een vel bakpapier op een bakplaat. Maak kleine balletjes van het deeg en druk die plat op het bakpapier, zodat je ronde, dikkige koekjes krijgt van ongeveer 1 cm dik.

Bak ze gedurende 10-15 minuten in de oven, zodat ze aan de randen knapperig zijn maar vanbinnen zacht. Laat ze helemaal afkoelen.

Je bewaart ze het beste in de vriezer, wil je er langer mee doen. Ontdooi dan je dagelijkse stash, zodat je verse koekjes bij de hand hebt. Lekker met een kop (borstvoedings)thee met amandelmelk!

* Gemalen lijnzaad maak je liefst zelf. Als jet het gemalen – of gebroken – koopt, is het vaak al ranzig. Doe simpelweg wat heel lijnzaad in een hoge plastic beker en zet de staafmixer erin. Of probeer het in je blender. Zelfgemalen lijnzaad bewaar je in een potje in de koelkast en gebruik je liefst binnen 4-5 dagen.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Niks meer missen van Holy mom!?

volg ons op instagram!