Linzencake met gekarameliseerde sinaasappel en citroenmelisse – sinaasappel siroop

17 maart 2021 | Door Celine

Ik had een bak gele linzen in de week gezet,want curry in gedachten. Helaas werd het die avond pizza, want ik kreeg de kinderen met geen mogelijkheid van het strand geplukt. En toen was het – en oh wat baalden de kinderen – te laat om nog een hele curry in elkaar te draaien. Dus. Een vega diepvries pizza. Dat doen we hier dus ook wel eens, wees gerust!
De volgende dag stonden die linzen daar nog steeds en ik kon het niet over mijn hart verkrijgen ze weg te doen. Want nog prima voer. En, zo bleek dus, prima basis voor een… taart!

The best cake ever

Ik stond versteld van de structuur van deze cake – en had nog net tijd om er zelf een hap van te proeven voordat mijn kudde huisgenoten zich erop stortte. Wat op zich een duidelijk teken was: dit experiment was geslaagd. Zachte, frisse, zoete en licht kruimelige cake. Vegan, glutenvrij, lactosevrij, allesvrij bijna. Het licht bittere van de sinaasappel contrasteert goed met het zoet van de cake, en de sinaasappel-citroenmelisse siroop gaf het geheel zo’n lekker plakkerig zoete touch. Neem wel biologische sinaasappels, de niet-bio variant wordt nogal bespoten, of behandeld met wax om ze extra mooi te maken. Niet perse iets wat je wilt eten. Heb je geen citroenmelisse? Ik denk dat munt ook lekker is!

Linzen in plaats van meel

Ik had wel eens brownies gemaakt van zwarte bonen , wat prima werkte. Zoiets moest toch ook te doen zijn met linzen? En aangezien we een overdosis sinaasappels in huis hadden (de babyman is daar dol op!) moest het iets sinaasappelerigs worden. Linzen-sinaasappelcake, waarom niet?!
Aangezien linzen de basis van het beslag vormen, heb je geen meel nodig voor deze taart. Hij is dus hartstikke glutenvrij is. Maar dat niet alleen, linzen leveren ook veel meer voedingsstoffen dan de meeste meelsoorten. En dat wil je, wanneer je kids het avondeten laten staan, maar wél drie stukken taart eten.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Hartstikke gezond!

Linzen zijn een goede (en bovendien erg goedkope!) bron van eiwitten. Tot wel 35% bestaat uit proteïne. Geweldig toch? Geen biefstuk meer nodig 😉 Je spieren en organen hebben voldoende eiwitten nodig om optimaal gezond te zijn. Met deze taart – oké, ook wel met een linzen curry, maar dat is lang niet zo populair hier thuis – krijg je die heel makkelijk binnen. Linzen zijn ook een goede bron van magnesium, calcium, foliumzuur (fit for fertility blog) en ijzer. Die laatste twee zijn super belangrijk voor zwangere dames. En zo’n stukje taart gaat er waarschijnlijk wel in. Linzen bevatten ook veel prébiotica en vezels. Ze helpen je darmflora vrolijker te maken en jou prettiger naar het toilet te gaan.

Weken

Het is cruciaal dat je de linzen weekt voordat je ze gebruikt. Anders krijg je ze niet tot een homogene massa geblend en worden ze waarschijnlijk niet gaar in de oven. Korrelige linzentaart is NIET sexy. Bovendien worden ze een stuk beter verteerbaar door het weken. Win-win dus.

Welk type is jouw kind?

volgens de Ayurveda

Citroenmelisse

Citroenmelisse helpt om de zenuwstelsel te kalmeren – en dat is altijd handig als mama – en ondersteunt de bijnieren. Het is een kruid dat als een malle groeit in vrijwel iedere tuin, geen groene vingers voor nodig. Je maakt er zalige en gezonde thee van, of gooit het dus in een taart. Het werkt ook tegen onrust, verkoudheid, hoofdpijn, spijsverteringsklachten en zelfs tegen zwangerschapsmisselijkheid. Een goeie om in huis (of in de tuin) te hebben dus!

Linzencake met gekarameliseerde sinaasappel + citroenmelisse-sinaasappel siroop

Voor een cake van 18 cm doorsnee

Benodigdheden:

  • 400 gram gele linzen (dus niet de rode variant!)
  • 55 gram ontpitte, zachte dadels
  • 65 gram palmsuiker
  • 200 ml versgeperst sinaasappelsap
  • 50 gram kokosolie, gesmolten
  • 1/4 theelepel kardemom poeder
  • 1 theelepel vanillepoeder
  • Snufje zout
  • 1 gram citroenmelisse blaadjes (bijvoorbeeld een bio plantje bij Intratuin)
  • 1 theelepel wijnsteenzuur bakpoeder ( AH, Jumbo, biowinkel of Holland & Barret)
  • 1/3 theelepel bakingsoda
  • 1 à 2 BIO sinaasappels voor op de bodem

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Zet de linzen de avond tevoren in ruim water in de week. Spoel ze de volgende dag heel goed af onder stromend water, tot het water helder blijft.

Snijd een sinaasappel in flinterdunne plakjes. Hoe dunner, hoe beter. Vet de springvorm in met een genereuze laag kokosolie. Leg hier de sinaasappelplakjes op, zodat de hele bodem bedenkt is. Heb je te weinig, snijd dan nog een sinaasappel in plakjes.

TIP: Sinaasappelplakjes over? Doe ze in een glazen karaf en giet er koud water op. Paar blaadjes citroenmelisse erbij, eventueel een scheutje honing en klaar is je zomerse limonade!

Doe de afgespoelde linzen in de keukenmachine (of blender). Pers genoeg sinaasappels uit om tot 200 ml te komen (bij mij waren dat er 4, maar dat verschilt) Geen tijd? Dan kun je ook een fles versgeperst sap van de winkel gebruiken. Gebruik liever geen concentraat uit pak, dat smaakt heel anders!

Giet het sap bij de linzen. Voeg de dadels, de palmsuiker, kardemom, vanille en het snufje zout toe. Mix – of blend- alles tot een súper glad geheel. Voeg dan 50 gram gesmolten kokosolie en de citroenmelisse toe. Blend opnieuw, tot het goed verwekt is en er geen grote stukjes citroenmelisse meer te zien zijn.

Voeg als laatste het bakpoeder en de bakingsoda toe. Blend nog een keer. Giet het beslag dan direct op de sinaasappelplakjes en zet je cake in de oven.

Bak gedurende ongeveer 30 minuten, of tot de bovenkant mooi bruin is en de cake licht mee veert wanneer je erop drukt. Hij wordt niet ‘hard’ tijdens het bakken, dat gebeurt pas echt als hij afkoelt.

Laat de cake volledig afkoelen in de vorm. Haal hem er daarna voorzichtig uit en stort hem op een groot bord. Maak dan de siroop.

Citroenmelisse-Sinaasappel Siroop:

Benodigdheden:

  • 150 ml versgeperst sinaasappelsap
  • Een stuk of tien citroenmelisse blaadjes
  • 15 gram palmsuiker

Bereiding:

Doe het sinaasappelsap samen met de citroenmelisse en de palmsuiker in een steelpannetje. Breng het geheel bijna aan de kook en zet het vuur dan laag. Blijf het ongeveer 30 minuten doorkoken. Kook je siroop net zo lang in tot je ongeveer 2/3 tot de helft over hebt. Dat komt niet zo precies.
Giet daarna de siroop door een zeefje, zodat je de citroenmelisse eruit haalt.
Schenk een deel van de warme siroop over de bovenkant van de taart – op de sinaasappels dus. Verdeel het eventueel een beetje met een lepel, zodat overal even veel is. Het trekt er gedeeltelijk gelijk in, wat het juist zo lekker maakt! Gebruik de overgebleven siroop om te serveren: leg een stukje taart op een borden en schenk er een theelepeltje extra siroop over,- of omheen. Lekker!

De taart is het lekkerste op de dag zelf, maar je kunt hem ook een dag in de koelkast bewaren, in een goed afgesloten bak. Laat hem dan wel even op temperatuur komen voor je hem serveert.

NIKS MEER MISSEN VAN HOLY MOM?!

Volg ons op instagram

Niks meer missen van Holy mom!?

volg ons op instagram!